Sedan patientlagen ändrades 2015 har digitala alternativ för den som söker vård blivit populärt. En växande skara kommersiella bolag erbjuder nu läkarkontakter via nätet. Genom att logga in och registrera ett betalkort till någon av nätläkarbolagen får patienten hjälp från en läkare direkt, via skärmen i stället för att fysiskt besöka en vårdcentral.
– Patienter önskar sig en lättillgänglig vård. Jag är positiv till att digitala läkarbesök blir ett komplement för att komma i kontakt med vården, säger Stefaan De Maecker (MP), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.
Men detta kan bli en kostsam historia för Region Gotland. De två största bolagen, Kry.se och Mindoktor.se, är knutna till privata vårdcentraler i Jönköping som i sin tur har vårdavtal med Region Jönköping. Det gör att vården räknas som utomlänsvård och mellan augusti och december 2016 skickades räkningar från Region Jönköping på 141 219 kronor för 77 besök. Hittills i år har Region Gotland fakturerats 48 598 kronor för sammanlagt 52 besök.
Regionens funktionsekonom Mats Englund vet inte säkert om fakturorna för 2016 gällde fysiska besök på plats i Småland eller om det var digitala besök, eftersom det inte specifierats. Men han antar att så är fallet.
Totalt skickades räkningar för digitala läkarbesök på 32 miljoner kronor till landsting över hela landet, uppger P4 Sörmland. Johannes Schildt, vd på Kry.se, menar att de ska ses som ett komplement till vården i landsting där tillgängligheten inte räcker till.
– Vi kan ju inte klämma och känna på patienterna, med det är vi också tydliga med. Vi är ingen komplett vårdcentral, säger han till radiokanalen.
I en debattartikel i DN varnar nu kritiska läkare för risken att felsteg kommer begås och de ifrågasätter kvaliteten i vården som nätläkarbolagen står för. Även Yvonne Skovshoved, ekonomichef på hälso- och sjukvårdsförvaltingen, är inne på samma linje:
– Vi måste reda ut hur vi kan säkerställa kvaliteten i den här typen av vård. Allt går mot ytterligare digitalisering och det här är nog bara början.
Regina Göbel är ordförande i Gotlands läkarförening:
– Detta är en klar felutveckling som öppnar upp för riskkapitalistbolagen. Det är den skattefinansierade sjukvården som dessa bolag får ersättning ifrån. Det ska vi inte glömma bort.
Stefaan De Maecker igen:
– Som det fungerar i dag riskerar nätdoktorer att kunna tjäna stora pengar utan att erbjuda ett patientsäkert alternativ som gör primärvårdens uppdrag lättare. De nya kontaktmöjligheterna med läkare får inte bara öka antalet sjukvårdsbesök utan att det ger bättre hälsa.