Appen togs ursprungligen fram av Region Stockholm för att komplettera vården med digitala möten. För drygt två veckor sedan gav sjukvårdsledningen på Gotland i uppdrag till Fredrik Hasselberg, digitaliseringschef inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen, att få till tjänsten här på Gotland.
– Tanken på att införa appen har funnits sedan tidigare, men till följd av pandemin kom behovet mycket snabbare inpå. Vi vill fortsätta kunna träffa våra patienter på bästa sätt, men i det här läget är det inte alltid lämpligt att träffas fysiskt. Då kan i vissa fall den här tjänsten vara ett substitut eller i vart fall en okej ersättning, säger Fredrik Hasselberg.
Appen är redan igång på till exempel barnmottagningen och under veckan ansluter fler avdelningar. Men "Alltid öppet" är inte detsamma som andra nätdoktorappar där patienter själva kan boka tid till videomöte.
– Du bokar en tid till vården som vanligt, och det är bara efter överenskommelse som mötet eventuellt kan hållas digitalt, säger Fredrik Hasselberg.
En annan skillnad är att det är Region Gotland som fakturerar patienten enligt gällande telefonimötestaxa. I andra nätdoktorappar debiteras digitala besök som utomlänsvård, vilket är kostsammare för Region Gotland.
Vad har genomförandet kostat regionen?
– Vi betalar en engångsavgift till Region Stockholm på 180 000 kronor samt en årlig avgift på cirka 200 000 kronor baserat på Gotlands invånarantal, säger Fredrik Hasselberg.