I våras skrev GA kring en ansträngd arbetssituation på socialförvaltningens avdelning för individ- och familjeomsorg. Otillräckligt antal socionomer resulterade i att rättsäkerheten för de barn och familjer avdelningen hade hand om inte längre kunde garanteras. Samtidigt uppdagades det att avdelningen kan ha köpt in konsulttjänster till ett värde av 8,5 miljoner kronor för att täcka upp bristen på socionomer, utan att någon egentlig upphandling skett. I mitten av maj valde förvaltningen att anmäla sig själv enligt lex Sarah.
– Nu ser vi över organisationen och alla processer och bildar även en tillfällig arbetsgrupp för att komma ner till en hanterlig nivå av ärenden, sa Christina Godarve, avdelningschef för individ- och familjeomsorgen, i ett pressmeddelande i samband med att anmälan gjordes.
I september släppte fackförbundet Vision Socialchefsrapporten 2019 där siffrorna pekade på att rekryteringsläget på socialtjänstens olika verksamheter i landet har blivit bättre. Enligt undersökningen hade antalet socialchefer som uppfattar rekryteringsläget som svårt minskat från 53 procent i fjol till 44 procent. Läget på individ- och familjeomsorgen på Gotland är enligt Christina Godarve både bättre och oförändrat på samma gång.
– Vi har kunnat rekrytera fler socionomer och fyller nu de platser som behövs. För närvarande är dock en tredjedel av de anställda på en avdelning föräldralediga vilket gör att vi inte har en stabil situation.
Avdelningschefen förklarar att en omorganisering inom avdelningen kunnat täcka upp för de föräldralediga socionomerna samt att konsulterna fortfarande är kvar.
– Rättsäkerheten för familjerna och barnen har blivit bättre, vi träffar dem i ett tidigare skede och har arbetat med att förbättra dokumentationen. Tyvärr är det inte riktigt samma sak när inte ordinarie personal är på plats, det blir tufft för arbetsgruppen som är kvar trots att det egentligen inte saknas några tjänster.
Angående de inhyrda konsulterna är det ännu inte klart om avdelningen gjort något fel.
– Konkurrensverket har inte kommit med något beslut ännu, vi svarade på ytterligare förtydligande för någon vecka sedan och nu får vi vänta och se. Tanken är att vi efter nyår inte ska behöva ha kvar konsulterna men hur det skiftet ska gå till kan jag ännu inte svara på, säger Christina Godarve.