Hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob berättar att stabsläget, som infördes i tisdags, är något som blir aktuellt flera gånger om året och att det den här gången inte har att göra med pandemin.
– Vi har en hög belastning på akutmottagningen och det har gjort att vi behöver öppna extra vårdplatser. Det har att göra med att det är jättemånga besökare på ön, inte med covid, säger hon.
Att pressen på vården ökar under sommaren är inget nytt på Gotland.
– På sommaren ställer den gotländska sjukvården om till att i första hand hantera akuten.
Kombinationen av risken för smittspridning och tillströmningen av turister bidrar dock till en ännu högre belastning än vanligt.
– Även om smittspridningen är lägre nu måste vi fortfarande hantera dem som är lite snuviga i dubbla spår på akuten. Vi vidtar fortfarande extra säkerhetsåtgärder.
Konsekvensen blir att planerade operationer ställs in.
– När det blir stabsläge kan man inte operera, det finns ingenstans att lägga patienterna. När det är hög belastning måste akutvården prioriteras. Det är ganska normalt på sommaren, förklarar hon.
Trots att problemet är återkommande på Gotland är det svårt att vara redo för allt som händer när man jobbar inom akutverksamhet, berättar Marie Loob.
– Vi är inte dimensionerade för att kunna ta hand om både semester, dubbel befolkning och våra planerade operationer. Och sen har vi corona på det, tillägger hon.