Den nya avdelningen, covid-IMA, blev nästa del av vårdens eskaleringsplan i och med den ökade smittspridningen av covid-19. Det är fortsatt många gotlänningar som smittas av coronavirusinfektionen. Men Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef, hoppas kunna undvika att aktivera nästa steg i planen.
– Om det skulle bli fler än sju patienter som behöver högflödesyresgas får vi titta på om det finns sådana platser på infektionsavdelningen och IVA, säger Cathrine Malmqvist.
Hon säger att om allt fler covidpatienter skulle behöva specialistvård kan det bli aktuellt att ställa in bland annat planerade operationer.
– Då frigör vi vårdplatser och medarbetare. Men vi har ett uppdrag att kunna klara av både den akuta vården och den elektiva vården. Så vi hoppas kunna undvika det, vi vill att alla ska få den vård som de behöver, säger Cathrine Malmqvist.
Christian Kahlbom, medicinskt ansvarig på intensivvårdsavdelningen, säger att man i hela landet är överens om att försöka fortsätta med den elektiva vården.
– Alla patientgrupper utöver covid-patienter kvarstår och de behöver också vård. Vi har en god samverkan i hela landet och syftet med det är att vi i mesta möjliga mån inte ska komma i ett läge där vi behöver stänga ner den elektiva vården, säger Christian Kahlbom.
– I våras ställde vi om sjukvården i många stycken för att ta hand om covidpatienter. Då blev det en undanträngningseffekt på de andra patientgrupperna som vi nu försöker undvika så långt det går.