På Region Gotlands förnyelsedagar tidigare i år prisades Barn- och ungdomsmedicinska verksamheten i kategorin "kvalitetspriset" för sitt arbete med initiativet "barnanpassad vård".
– Gotland hade ett väldigt bra utgångsläge med barnkliniken och en kultur där de olika professionerna jobbar väldigt nära varandra, säger Martin Price, ombudsman och barnrättslig rådgivare i Region Uppsala.
Han är en av grundarna till nätverket Barnanpassad vård, som har implementerats på ett tjugotal barnverksamheter i Sverige. Av dessa är tio hittills godkända. Arbetet har inneburit drygt 60 olika kriterier inom fem områden:
- Vårdprocess och information
- Miljö
- Trygghet, delaktighet och information
- Lärande och inflytande
- Rättigheter
För att förverkliga detta har bland annat en ungdomsråd kallats in, bestående av fem ungdomar i högstadie- och gymnasieålder. De har tyckt till kring olika delar av verksamheten. Bland annat har det handlar om hur kallelser ser ut och konst på barnmottagningen.
Det har även riktats ljus på de äldre barnen.
– Vi har jobbat mycket med transitionen och förberedelser mot slutet av vården på barnmottagningen så att patienterna sedan har koll på exempelvis mediciner när de sedan går över till vuxensidan, säger Stina Eliasson, verksamhetschef på barn- och ungdomsmedicinska verksamheten.
Trots att arbetet främst berör Barn- och ungdomsmedicinska verksamheten, så märks det tydligt redan vid lasarettets entré. Små kaniner pyntar receptionens översiktskarta och följer sedan korridoren hela vägen till barnmottagningen, barnavdelningen och barndagvården.
– Istället för att barn är rädda och nervösa så finns det dem som istället tycker det är roligt att följa kaninerna, säger Pia Andersson.
Barnsjuksköterskan Åsa Jannesson tillägger:
– Det är små saker som ändå är värdefulla.
Anpassningen har också inneburit ett samarbete med förlossningen för att minska separationen. Neonatal är nämligen på barnavdelningen, medan BB och mödravård är på våning tre. Något som personalen egentligen hade velat ändra på.
– Det är inget som är ovanligt på sjukhus och vissa mallar går inte att ändra på, där kan man inte få en guldlösning men en silverlösning, säger Martin Price.
Först när ombyggnationer är gjorda kommer detta kunna ske, men än så länge är det många år bort.
– Det hinner födas många barn på den tiden, säger kuratorn Siv Granberg och skrattar.