En anställd inom Folktandvården på Gotland stängdes i september av från sitt jobb då personen på eget bevåg försökt åldersbestämma ensamkommande flyktingbarn. Personen lämnade sedan vidare uppgifterna till Migrationsverket.
Den 27 oktober kom beskedet från hälso- och sjukvårdsförvaltningen att personen avskedas från Folktandvården. Men nu väljer den tidigare anställda att överklaga beslutet i en stämningsansökan till Gotlands tingsrätt.
– Det är ganska vanligt att personer som blir avskedade överklagar. När man får beslutet så står det tydligt vad man kan göra om man inte tycker att beslutet är rätt, säger Nina Ljung, hr-chef inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
I sin överklagan menar personen att det inte finns tillräcklig grund för att bli avskedad och att arbetsgivaren begått brott.
Förutom att få tillbaka sitt jobb vill den tidigare anställda även få ett skadestånd på 100 000 kronor. Dessutom menar personen att det ligger i de allmännas intresse att Migrationsverket har korrekt underlag.
Men Nina Ljung hävdar att personen bröt mot patientsekretessen.
– Vi går inte vidare med en arbetsrättslig åtgärd om det inte finns substans för det, säger hon.
I sin överklagan anser personen även att det inte finns några tydliga instruktioner för hur överlämning av sekretessuppgifter till en myndighet får ske.
– Vi anser att det är ett sekretessbrott och det är där vi står. Vi har tydliga funktioner för hur sekretessen fungerar. Och har man ett yrke med legitimation är alltid sekretessen extra viktig, säger Nina Ljung.