Sveriges kommuner och landsting, SKL, varnar för en rekordtuff sommar inom vården nationellt och uppger att det kommer saknas sjuksköterskor inom alla landsting och regioner.
På Gotland har vårens beslut att dra ner på hyrsjuksköterskor ökat oron inför semestersäsongen.
– Sommaren 2014 var väldigt pressad för oss som arbetar på lasarettet och vår farhåga är att det blir likadant i år, sade läkaren Stina Eliasson till GT i april.
Nu har ett förslag presenterats som ska underlätta situationen: Vårdmedarbetare som inte tar ut hela sin semester just under sommaren ska kompenseras ekonomiskt, med 8 000 kronor per vecka som tas ut utanför perioden 20 juni-28 augusti.
– Men vi vill samtidigt att våra medarbetare ska kunna ha semester på sommaren, så det handlar kanske om någon vecka, understryker hälso- och sjukvårdens HR-chef Lena Karlsson.
Samma ersättning får de anställda inom öppenvården som jobbar någon vecka inom slutenvården i stället för att vara lediga – så länge även dessa insparade semesterveckor sedan tas ut under höst, vinter eller vår. Vidare erbjuds deltidsanställda som går upp till heltid under sommaren att de också ska få semester med heltidslön för motsvarande period.
Att behålla mer av den ordinarie personalen i arbete är också en fråga om patientsäkerhet, menar Lena Karlsson:
– Det ger mer kontinuitet. Verksamheten fungerar bättre om vi kan ha vår erfarna och kunniga personal även på sommaren.
Än så länge är det oklart hur stort intresset är bland medarbetarna. Liknande erbjudanden har dock funnits tidigare.
– Tidigare år har det handlat om kanske fem till tio personer som gått med på att flytta en semestervecka, säger Lena Karlsson.
Modellen bygger på frivillighet och liknande varianter finns på flera håll i landet. De är dock inte populära hos alla.
– Vi tycker inte om det här. Vi tror det är viktigt med sammanhållen vila och ledighet, särskilt med de ansvarsfulla jobb som sjuksköterskor har. Och det vore bättre att höja lönerna generellt än att ha olika ersättningar, anser Cecilia Sandahl på Vårdförbundet.
Personal inom den gotländska vården som GT talat med tror inte heller att förslaget verkligen löser något.
– Alla jobbar redan mycket, oavsett avdelning. Det här känns bara som att flytta runt på problemen, säger till exempel neurosjuksköterskan Anna Bysell.