Majoriteten av landstingen ökar sina kostnader för hyrpersonal i vården, visar en kartläggning av TV4 Nyheterna. Socialminister Annika Strandhäll öppnar därför för att skärpa lagstiftningen. På Gotland har dock kostnaderna minskat.
– För oss är det otroligt positivt, men jag är bekymrad över Sverige i stort. Vi är del av en större rörelse där vi är beroende av hur det går för andra landsting, säger Stefaan De Maecker (MP), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden på Region Gotland.
Att sjukvården på ön lyckats vända trenden handlar om en bred palett av åtgärder som genomförts, menar Stefaan De Maecker.
– Det handlar om att vi målmedvetet har arbetat med olika insatser för bättre arbetsmiljö och satsningar på löner och att utbilda fler sjuksköterskor och läkare, säger han.
Akutmottagningen på Visby lasarett har helt blivit av med sitt beroende av hyrpersonal.
– Under hela våren, kanske hela året, har akuten inte haft någon hyrpersonal. Trots det vet vi att de har det tufft, jag vet inte om de är fullt bemannade. Men med bara ordinarie personal blir de ett tryggare gäng som jobbar, säger Viktoria Vahlgren, ordförande för Vårdförbundet på Gotland.
Detta har varit möjligt bland annat efter att vissa förändringar i schemat har gjorts.
– Man har följt statistik noga och sett över patientflöden, under vilka tidpunkter det brukar vara mer eller mindre patienter, och utifrån det gjort en förläggning över personalen, säger Viktoria Vahlgren.
Antalet pass för hyrsjuksköterskor har minskat med 44 procent och fler sjuksköterskor är anställda jämfört med samma period föregående år. Helårsprognosen är dock att nämnden kommer att gå med underskott på 35 miljoner kronor. Stefaan De Maecker säger att det finns en hel del kvar att göra innan regionen gjort sig helt oberoende av hyrpersonal.
– Vi har sett en minskning av hyrpersonal de senaste tre månaderna även på läkarsidan, men det är ganska många vakanser kvar inom primärvården. Det är även svårt att hitta sjuksköterskor till nattpassen, säger han, och fortsätter:
– Vi måste fortsätta att se över arbetsvillkoren och hur vi kan göra yrket mer attraktivt. Det är otroligt många delar i det här.
Vårdförbundet ser positivt på regionens strävan mot att vara oberoende av hyrpersonal, men menar att övergången måste ske stegvis.
– I slutändan måste vi bli oberoende för att få kontinuitet. Kontentan får bara inte bli att personalen blir sjukskrivna för att det finns en nollvision. Vi tycker att en övergång till oberoende av hyrpersonal måste få kosta för att alla skall må bra i den här omställningen, säger Viktoria Vahlgren.