Hög belastning på vårdcentraler och lasarettet

Det är högt tryck på vården. "Frågar du dig om det är läge att åka till akuten, ring 1177 först och rådgör. Är det riktigt akut finns inga tvivel", säger chefläkare Gunnar Ramstedt.

Regionens chefläkare Gunnar Ramstedt tipsar om 1177.

Regionens chefläkare Gunnar Ramstedt tipsar om 1177.

Foto: Malin Stenström

Vården (GA)2018-07-26 05:30

Under högsäsong hyser Gotland nära dubbelt så många människor som vintertid, vilket avspeglas naturligt i vårdsökandet.

Högst tryck just nu är det för vårdplatser på Visby lasarettet.

– Det är många besökare på akuten. Svårigheten nu är att så många har behov av inneliggande vård, säger Gunnar Ramstedt.

Det finns ingen tydlig orsak till detta.

– Vi har undersökt anledningar till att många behöver vårdplats men det är tillfälligheter som sker då och då, även vintertid.

Det har även varit svårt att skriva ut färdigbehandlade patienter, som inte kunnat återvända direkt till sina hem.

Under sommaren prioriterar hälso- och sjukvården främst akut vård och utredning samt cancervården.

En särskild turistmottagning på vårdcentralen Wisby Söder har kvällsöppet till klockan 19.00. På drop-in-mottagningarna har man tagit emot fler patienter än vad som egentligen planerat för, på grund av högt söktryck.

Ordinarie verksamhet vid vårdcentralerna i Hemse, Visby, Slite och filialen i Klintehamn är också öppen.

– Bemanningen är god. Vi bemannar alla funktioner och tänker särskilt på att det alltid ska finnas någon ordinarie personal på plats under sommaren, inte bara vikarier, säger Gunnar Ramstedt.

Generellt ses tendensen att svenskar i högre grad söker vård direkt på akutmottagningar.

– En del är vana att ringa vårdcentralen först. Samtidigt är många ute i solen på dagarna och först på kvällen när vårdcentralerna stängt, börjar olika krämpor göra sig påminda, säger han.

Värmen är än så länge inget som gjort avtryck i den gotländska vården.

– Det vi har sett är att folk inte söker vård av den anledningen, man verkar medveten om hur man ska ta hand om sig i värmen. Personal som tar hand om både äldre och barn har också bra koll på att se till att de inte blir dåliga av värmen.

När ska man då söka till akuten?

– Det är egentligen svårt att ge ett generellt svar men ibland tvekar man inte, till exempel om någon sjunkit ihop på gatan. Andra gånger kan man själv eller närstående fundera på om man behöver akutvård. Så fort man frågar sig "är det läge att åka?", är svaret inte givet och då är det säkert värt besväret att ringa 1177 och rådgöra med dem först, säger Gunnar Ramstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!