Akut personalbrist inom psykiatrin

Läget är fortsatt ansträngt inom psykiatrin. Antalet barn och unga som söker psykiatrisk vård har ökat de senaste åren och för att möta efterfrågan krävs mer personal.

Marie Härlin-Ohlander, verksamhetsområdeschef för psykiatrin på Gotland.

Marie Härlin-Ohlander, verksamhetsområdeschef för psykiatrin på Gotland.

Foto: Tommy Söderlund

VÅRDEN (GT)2016-09-30 05:30

Inom psykiatrin på Gotland finns det flera vakanta tjänster. Det behövs sjuksköterskor, läkare och psykologer. Läget är ungefär detsamma i hela landet och personalbristen leder bland annat till längre väntetider. För ett första besök hos den allmänna psykiatrin för vuxna på Gotland ligger i dag väntetiden på mellan fem till åtta veckor.

– I hela landet är det svårt att få tjänster tillsatta, speciellt inom psykiatrin. Det är svårt för oss på Gotland att konkurrera med storstäder där det är mer attraktivt att bosätta sig, säger Marie Härlin-Ohlander, verksamhetsområdeschef för psykiatrin på Gotland.

Kostnaden för inhyrd personal har på de flesta avdelningarna inom vården ökat det senaste året, trots att regionens mål för 2016 var att minska behovet av hyrpersonal. Inom psykiatrin har däremot kostnaderna för hyrpersonal minskat från 4,6 miljoner kronor år 2015 till 2,8 miljoner kronor år 2016, enligt delårsrapporten från hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

– Att vi har haft färre hyrläkare leder också till försämrad tillgänglighet. Fram till årsskiftet har vi dock ett antal hyrläkarveckor inplanerade för att vi måste. Vi jobbar mot att släppa hyrbolagen och försöka anställa i stället, men det är inte alltid enkelt, säger Marie Härlin-Ohlander.

Bemanningsläget på barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, på Gotland är mer stabilt än på vuxensidan. Enligt Marie Härlin-Ohlander råder ingen läkarbrist men däremot finns det en vakant psykologtjänst. Under de senaste åren har allt fler barn och unga sökt sig till psykatrin, vilket i sin tur gör läget mer ansträngt. Från år 2014 till 2015 ökade antalet patienter som besökte Bup med 14 procent, enligt delårsrapporten från hälso- och sjukvårdsförvaltningen. I rapporten framgår att ensamkommande flyktingbarn fortsätter att söka vård i hög utsträckning men även allt fler gotlandsfödda barn söker vård.

– Det ser likadant ut i hela landet. Orsaken är att den psykiska ohälsan bland barn och unga ökar. Vi ser tyvärr inte heller att trenden kommer att brytas framöver, berättar Marie Härlin-Ohlander.

Väntetiden för att få ett första besök på Bup ligger i dag på under fyra veckor. Prognosen är just nu att läget är stabilt. Men om det ska fortsätta att vara det måste de vakanta tjänsterna tillsättas.

– Vi har en välfungerande mottagning men inflödet är högt. Faller en ur personalen bort blir det påtagligt, om vi säger så.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om