Satsning sker i kärvt läkarläge

Mångas hopp står till utbildningsvårdcentralen vid Visby Norr. Samtidigt kommer flera negativa rapporter från patienter där.

Maria Ahlmark, primärvårdschef.

Maria Ahlmark, primärvårdschef.

Foto: Tommy Söderlund

VÅRDEN (GT)2016-05-10 05:30

Flera personer har på senare tid berättat för GT om problem vid vårdcentralen.

En patient beskriver hur hon ringde i flera dagar till tidsbokningen, utan att ens få en telefontid. När hon till slut talade direkt med en sekreterare gavs tipset att ringa tidigare på morgonen för att lyckas knipa en tid.

– Så då ringde jag vid kvart i sju och fick till slut en telefontid. Men sedan ska det dröja tre veckor till innan jag får träffa en läkare, berättar den berörda – som från flera håll hört att personalen på vårdcentralen ”går på knäna”.

En annan patient på samma vårdcentral menar att allt mer ansvar nu läggs över på lasarettet.

– Och det trots att det är vårdcentralen som skrivit ut mina mediciner i åratal. Men de har kört huvudet i väggen på Norr, säger den patienten.

Regina Göbel är ordförande för Gotlands läkarförening. Hon känner igen problemen, men ställer sitt hopp till den utbildningsvårdcentral som i förra veckan invigdes just i anslutning till Visby Norrs lokaler på Korpenområdet.

– Tanken där är ju att förbättra bemanningen. Den är ett problem, men jag vet inte om det är något nytt just nu, vi har samma problem inom primärvården i hela landet, säger hon.

När det gäller de specifika problem som beskrivits på Visby Norr, menar Regina Göbel att det kan finnas alternativa förklaringar. Exempelvis kring att ansvar för patienter skulle skjutas över till lasarettet.

– Där kan det handla om en omfördelning för att avlasta primärvården. Det behöver inte nödvändigtvis vara något negativt, säger hon.

Primärvårdschefen Maria Ahlmark kommenterar rapporterna kring Visby Norr:

– Det är en väldigt svart bild som målas upp och den tycker jag inte är helt rättvisande. Samtidigt har vi vakanser som just nu måste fyllas med hyrläkare och det är inte bra för kontinuiteten. Om vi inte har en stabil bemanning påverkas alla negativt av det.

Om att personalen skulle ”gå på knäna” säger Maria Ahlmark så här:

– Det kan man kanske säga om många arbetsplatser inom vården i dag, det är tuffa jobb med högt tryck. Vi har också haft konsulter inne för att titta på arbetsmiljön och för att förbättra rutinerna och ge medarbetarna sätt att hantera stressen, berättar hon.

Vårdcentralen Visby Norr var fullbemannad för sex år sedan, men efter det har flera personer slutat.

Ledningen har därför stora förväntningar på den nyinvigda utbildningsvårdcentralen, den andra på Gotland efter Klintehamn. Där ska flera ST-läkare jobba samtidigt som de får handledning – och tanken är att också hitta en rekryteringsbas bland dem.

– Jag räknar med att det ska lossna så småningom och att vi ska få ordinarie bemanning på Visby Norr igen. Det ser redan bättre ut på Visby Söder och i Slite, där vi har lyckats rekrytera ny personal, säger Maria Ahlmark.

Även på vårdcentralen Visby Söder är läget pressat. En patient som sökte vård för en infektion försökte också ställa en fråga om en annan krämpa, men då höll läkaren avvärjande upp händerna och meddelade att det inte fanns tid att tala om andra besvär än de föranmälda, eftersom "besöket bara får ta tre minuter”.

Det ska dock inte finnas några direktiv om att patientbesök ska vara så korta, enligt Maria Ahlmark:

– Det stämmer helt enkelt inte, det finns ingen sådan tidsgräns. Enstaka patientbesök kan ibland gå så fort, men det är ovanligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om