Det var med spänning som Charlotta Pedersen i går satte upp skylten till sprututbytesmottagningen på psykiatriska kliniken i Visby. Enligt socialförvaltningens beräkningar finns det tio kända sprutnarkomaner på Gotland, men ingen vet hur stort mörkertalet är. När sprututbyten har startat i andra landsting har det dykt upp missbrukare som inte varit kända sedan tidigare. Ibland personer som har upprätthållit en normal fasad med arbete och bostad och som aldrig har varit i kontakt med myndigheterna.
– De har gått under radarn, säger Charlotta Pedersen, som är samordnare för Integrerad missbruks- och beroendevård.
Det har funnits invändningar mot sprututbyten. Några kommuner tycker inte att det ligger i linje med arbetet för ett narkotikafritt samhälle att dela ut sprutor till narkomaner och Riksförbundet Anhöriga mot droger ser hellre att landstingen satsar på missbruksvård än på sprutor.
– Jag förstår de anhörigas oro – men ingen börjar med droger för att det finns ett sprututbyte. Det finns ingen forskning som styrker att sprututbytet leder till att missbruket ökar eller går ned i åldrarna. Patientlagen säger att vi ska möta patienten där den är och för den här gruppen är det här en vård de behöver, säger Charlotta Pedersen.
I dag är frågan inte så politiskt kontroversiell längre. Både WHO, svenska myndigheter och regeringen tycker att sjukvården ska arbeta med sprututbyte, eftersom det både leder till minskad smittspridning och bättre hälsa bland missbrukare.
Missbrukarna själva har länge efterfrågat ett sprututbyte på Gotland. De känner till riskerna med att dela på sprutor och kanyler.
Jenny Hult, som är sjuksköterska på mottagningen, understryker att sprututbytet inte ska ersätta, utan vara ett komplement till annan vård. Vid studiebesök på andra sprututbytesmottagningar har hon sett hur betydelsefull verksamheten är:
– Genom sprututbytet får vi kontakt med en personkrets som annars inte är så benägna att söka vård, säger Jenny Hult och fortsätter:
– Det här är en värdig vård. Med sprututbytet har människor, som annars bemöts med så mycket fördomar, för första gången bemötts som människor och fått den vård de behöver. Är det så att en patient har blivit alldeles sönderstucken och behöver hjälp att hitta ett nytt stickställe så ska jag kunna hjälpa till med det.
Inför gårdagens premiär på sprututbytesmottagningen hade sprutor och kanyler av olika sorter dukats upp på en liten vagn. Här ska man kunna lämna in sina använda sprutor och få nya av den sort som man är van med.
Men verksamheten handlar om mycket mer än sprutor. När patienterna kommer till mottagningen kan man också exempelvis ta upp risker med att sticka sig på fel sätt och tala om riskerna med oskyddat sex och dela ut kondomer.
– Kan vi skydda mot graviditet i den här livssituationen finns det stora vinningar med det, säger Jenny Hult.
I mötet kommer man också att kunna erbjuda psykosociala insatser och samtalsstöd.
– Vi får också möjlighet till smittspårning och en chans att erbjuda hjälp till den som vill sluta med sitt missbruk eftersom vi har tillgång till bland annat kurator och beroendemottagningens resurser, säger Charlotta Pedersen.