Tredje bäst i landet på vårdköer

Nio av tio patienter har fått behandling inom vårdgarantins 90 dagar, vilket gör Gotland tredje bäst i landet. Men sett över tid har andelen personer som får behandling inom vårdgarantin minskat.

Var tionde patient på Gotland har inte fått behandling inom vårdgarantin, men det är ändå bättre än i de flesta andra landsting.

Var tionde patient på Gotland har inte fått behandling inom vårdgarantin, men det är ändå bättre än i de flesta andra landsting.

Foto: Henrik Radhe

Vårdköer (GA)2018-04-30 07:00

På Gotland har endast var tionde patient fått vänta längre än 90 dagar på att få behandling, enligt statistik från Sveriges kommuner och landsting. Snittet bland alla landsting i Sverige är att 73 procent av patienterna har fått behandling inom vårdgarantin, vilket gör att Gotland är tredje bäst i landet.

– Det är jätteroligt att vi tillhör några av de absolut bästa landstingen, men vi har fortfarande 10 procent kvar att jobba med så helt nöjda är vi inte. Det är ändå ett kvitto på det arbete som utförs, säger Stefaan de Maecker (MP), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden på Region Gotland.

Sett över tid tillhör inte årets siffror de bättre. Senast andelen som fått behandling var nere på 90 procent var i mars 2011. Som bäst, år 2014, var andelen 99 procent.

– Jag tror att kömiljarden har spelat roll, som togs bort för några år sedan. Vi fick en oproportionerligt stor andel av pengarna, något år var det 74 miljoner, så Gotland gynnades av det. Sedan tror jag att det ansträngda personalläget kan ha spelat in, men vi har ändå lyckats upprätthålla en bra tillgänglighet, säger Stefaan de Maecker.

Vad kan göras för att uppfylla vårdgarantin?

– Att ha stabilitet i bemanningen. När det gäller exempelvis hörselvården är det svårt att få tag i audionomer som kan beta av kön, så det handlar om att vi måste ha personal, säger Stefaan de Maecker.

Även när det gäller tid till allmänläkare inom primärvården och förstabesök hos planerad specialistvård inom vårdgarantin ligger Gotland över rikssnittet. Däremot gällande kontakt med primärvården, alltså hur många telefonsamtal som besvaras samma dag, uppfylls vårdgarantin bara i 85 procent av fallen. Rikssnittet är 89 procent.

– Om man jämför med data tillbaka i tiden har vi ryckt upp oss ordentligt. Sedan finns en vårdcentral i egen regi som har det extra svårt och det påverkar statistiken, säger Stefaan de Maecker.

Som GA tidigare rapporterat om har vårdcentralen Unicare, eller Hansahälsan, haft stora problem med tillgängligheten på telefon. Under mars månad hade de en tillgänglighet på 44 procent.

– De har haft problem under ett års tid. Våra egna vårdcentraler har sedan december haft en tillgänglighet på mellan 96 och 99 procent, bortsett från Wisby Söder som hade under 90 procent i mars. De har aktivt jobbat med att förbättra telefontillgängligheten och förändrat sitt arbetssätt, säger Stefaan de Maecker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om