Moms gör inhyrd personal dyrare

Sjukvården på Gotland får ökade kostnader nästa år om man fortsätter hyra in läkare och sjuksköterskor. Då kräver Skatteverket moms för hyrpersonalen.

Är det en hyrläkare som lyssnar så tillkommer moms på uthyrningen från halvårsskiftet nästa år. Skatteverket har beslutat att uthyrning av vårdpersonal ska vara momspliktig.

Är det en hyrläkare som lyssnar så tillkommer moms på uthyrningen från halvårsskiftet nästa år. Skatteverket har beslutat att uthyrning av vårdpersonal ska vara momspliktig.

Foto: Bertil Ericson / TT

VÅRDKOSTNAD2018-11-05 07:00

En dom i Högsta förvaltningsdomstolen kan komma öka kostnaderna när hyrpersonal anlitas. Bemanningsföretaget Medcura AB hade begärt förhandsbesked om eventuell skatteplikt för vissa tjänster. I juni meddelade domstolen att uthyrning av anställd vårdpersonal inte är en sjukvårdstjänst som kan undantas från momsplikt.

Med utgångspunkt från Högsta förvaltningsdomstolens utslag har Skatteverket tagit ställning till hur hyrpersonal inom vården ska beskattas. Förra veckan publicerade verket sitt ställningstagande.

– Den som hyr ut vårdpersonal till någon som driver en vårdmottagning, både allmänna och privata, ska ta ut moms på sin försäljning, säger Kerstin Alvesson som är rättslig expert på Skatteverket.

Beslutet innebär en stor förändring för många företag. Skatteverket har därför beslutat om en omställningsperiod. Uthyrning av vårdpersonal blir momspliktigt från den 1 juli nästa år.

Region Gotland hyrde 2017 in vårdpersonal för 85,6 miljoner kronor. I år väntas kostnaden för hyrpersonal inom vården bli cirka 70 miljoner kronor.

Vårdföretag som driver verksamhet i aktiebolag får betala 25 procent i moms från den 1 juli. Kommuner och landsting har dock en särställning i momssystemet. De kommer därför inte att betala 25 procent, utan kostnaden för Skatteverkets beslut beräknas bli kring sex procent när momsen införs.

– Räknat på årets beräknade kostnad för hyrpersonalen innebär det cirka fyra miljoner kronor, säger hälso- och sjukvårdsförvaltningens ekonomichef Yvonne Skovshoved.

Hon tycker att Skatteverkets ställningstagande är lite knepigt, och det är hon inte ensam om. SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) anser att Skatteverket gått för långt i sin bedömning, och att momsreglerna som är på väg att införas inte överensstämmer med de undantag som sjukvård har i EU-rätten.

– Rättsläget är långt ifrån klart enligt vår uppfattning, säger SKL:s chefsjurist Germund Persson.

SKL tog tillsammans med samtliga regioner och landsting hösten 2016 fram en gemensam strategi för att senast 1 januari 2019 vara oberoende av inhyrd vårdpersonal. Region Gotland har jobbat hårt för att nå det målet, och har de nio första månaderna i år lyckats minska kostnaderna för hyrpersonal med 7,5 miljoner kronor. Regionen betalade ändå 53,7 miljoner kronor, så det är långt kvar till målet att klara sig utan hyrpersonal från årsskiftet.

– Det är bara nio av 21 landsting som lyckats minska sina kostnader. Vi är ett av dem, och vi minskar rejält, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Stefaan De Maecker (MP).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om