Bakom Gotlands Allehandas löpsedlar på Ica är de svarta rubrikerna samtalsämnet för dagen. Sedan den sista fasta läkaren sa upp sig går det inte längre att hitta ens en hyrläkare. Vårdcentralen längre upp på Donnersgatan stängde redan i torsdags. Dess framtid är osäker.
– Det vore hemskt om vårdcentralen läggs ner. När man blir gammal och inte har något fordon är det besvärligt att ta sig långt iväg, säger Svea Buskas.
Hon har passerat 80 år, men cyklar gärna till affären och hittills till sin doktor på vårdcentralen. Även om hyrläkaren där sällan har varit densamma.
– Men jag har fått den hjälp jag har behövt, säger hon.
Om vårdcentralen stängs permanent hänvisas hon, tillsammans med andra äldre i samhället, att ta sjuktaxi till vårdcentralen i Hemse.
Bemanningskrisen har gjort att primärvårdschef Hans Brandström bedömt läget med enbart hyrpersonal i Klinte som för farligt för patienterna. På mötet den 20 oktober ska hälso- och sjukvårdsnämnden behandla frågan.
Nu tar Inger Harlevi, moderat ledamot och själv uppvuxen i Klinte, strid för den hotade vårdcentralen. Hon vill inte se den gå i graven, så som skett i Roma.
– Att lägga ner vore fatalt. Det bor så pass många människor i området som har Klinte som naturligare plats för en vårdcentral än Hemse, säger hon.
Inger Harlevi yrkar nu, med stöd av de borgerliga partierna, att hälso- och sjukvårdsförvaltningens tjänstemän undersöker möjligheten att rädda vårdcentralen genom så kallad ”intraprenad”. Det skulle i så fall bli något nytt för Gotland.
– Intraprenad innebär att regionen äger med permanent anställd personal. Men de styrs inte ovanifrån utan driver vårdcentralen som om den vore deras egen, säger hon.
Om den modellen skulle visa sig omöjlig anser Inger Harlevi att regionen snarast bör lämna vårdcentralen i Klintehamn till en privat aktör.
– Jag tror att de som bor på södra Gotland skulle vara glada och känna sig trygga med det, säger hon.
Att veta vem man som patient kommer att träffa i den vita läkarrocken, menar Inger Harlevi, är en viktig fråga främst för de som är äldre. Själv växte hon upp i Klinte med doktor Fellström, vars rock axlades av doktor Jessen.
– Vård handlar om att en person möter den sjuka. I områden med många äldre är det än mer viktigt att det finns en kontinuitet, säger Inger Harlevi.
Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Stefaan De Maecker (MP) säger att han är öppen för en privat vårdgivare och att han redan har sonderat terrängen med de två som finns på ön. Hittills har de inte varit intresserade.