Vårdagjämningen inträffar den 20 mars och är en tidpunkt då dag och natt är ungefär lika långa över hela jorden. Efter vårdagjämningen står solen högre på himlen och dagen blir längre här på norra halvklotet än på södra halvklotet.
Vårdagjämningen har dock ingen meteorologisk betydelse, direkt. Enligt SMHI räknas det som vår om dygnsmedeltemperaturen är över 0 grader men under 10 sju dagar på raken.
– I och med att vi har haft lite mildare nu under veckan som gått så har en del platser fått vår. Vi har sedan förut vår i stora delar av Götaland och även upp över bitar av Svealand, och nu har vi också kunnat notera ett par stationer längs Norrlandskusten. Exempelvis så har Holmön utanför Umeå fått vår, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.
Det har dock varit lite kallare sista dygnen, vilket gjort att vissa ställen som var på väg mot vår enligt sjudygnsregeln nu får börja om på ruta ett igen.
– Det är många platser nu som vi hade börjat räkna upp, som vi får börja räkna om nu. Men vi får se vad som händer, det är dagstemperaturer som ligger på plussidan på sina håll även längre norrut på platser som inte fått vår. Men vi har också kalla nätter, säger Marcus Sjöstedt. (TT)