Ulf Nilsson arbetar som guide i Visby och går i stort sett varje dag en tur runt ringmuren i Visby. Under dessa turer och vid sina guidade vandringar har tankar på att utveckla ringmuren vuxit fram.
– Vi har ett världsarv här i Visby. Ringmuren är helt unik och måste bevaras, underhållas, men också utvecklas, säger Ulf Nilsson.
I början av oktober besökte han Världsarvsforum i Fornsalen. På en workshop uppmanades besökarna att lämna idéer kring världsarvet. Det var då han vädrade sina tankar för första gången.
– Idéerna skrevs ned på post-it-lappar och vad som hände med alla de lapparna vet jag inte. Därför skrev jag ett medborgarförslag till regionen också.
Ulf Nilssons förslag går ut på att synliggöra ringmurens byggnadshistoria genom att bygga en väktargång i trä på insidan av muren. När stadsmuren uppfördes under 1200-talet var det en cirka 5,5 meter hög tullmur med väktargångar i sten. Efter inbördeskriget 1288 höjdes muren till 9 meter och väktargångar i trä uppfördes. Strax ovanför Rackarbacken finns en kort sträcka av den äldre tullmuren bevarad i intill den högre försvarsmuren.
– Det skulle vara intressant att visa upp skillnaden mellan 1200-talets tullmur och 1300-talets försvarsmur, säger Ulf Nilsson.
– Vid Snäckgärdsporten finns en rekonstruktion, men här skulle man kunna visa upp skillnaden. Hur det skulle genomföras rent praktiskt vet jag inte. Det handlar förstås om säkerhet och ekonomi. Men jag tror att det skulle vara intressant och man skulle få en fin utsikt över stan.
Har du fått någon reaktion på ditt förslag?
– Nej inte än. Vi får avvakta och se om de är intresserade.