Escape rooms, där lag stängs in i ett rum och tvingas lösa logiska problem för att ta sig ut, har de senaste åren vuxit till en global trend. I år arrangeras för första gången världsmästerskap i Escape room där gotlänningen Daniel Siltberg från Slite kommer att delta.
– Det kan handla om olika kombinationslås som man ska ta fram koden till genom att följa olika ledtrådar, säger IT-ingenjören Daniel Siltberg.
Nästan 10 000 deltagare har testats i jakten på de bästa nationella escape room-talangerna i världen. Under 2016 har det hållits ett 70-tal kvaltävlingar i 22 länder och uttagningar online.
– Jag har alltid varit bra på att lösa kluriga problem, säger Daniel Siltberg.
När VM-finalen Red Bull Mind Gamers avgörs representeras Sverige av ett välutbildat och matematiskt lagt fyrmannalag. I laget ingår förutom Daniel Siltberg även de spelintresserade bröderna Olle Tyrland och Anders Tyrland, samt Niclas Bassil, som studerar maskinteknik på KTH. Som lag tror de sig ha goda chanser i finalen.
– Vår styrka som lag är att vi har olika erfarenheter och sätt att tänka, dessutom kombinerat med bra kommunikation, säger Olle Tyrland.
Bröderna Tyrland har som hobby att designa brädspel, vilket de tror kommer ge dem en stor fördel.
– Vi hade tidigare inte så stora erfarenheter av just escape rooms, men det finns stora likheter i att hitta mekaniker och processer i att designa brädspel och lösa den här typen av pussel och logiska problem, säger Anders Tyrland.
Escape rooms har kallats fysiska versioner av tv-spel och är en form av äventyrsspel som kombinerar mentala och fysiska utmaningar. Deltagarna stängs oftast in i ett rum där de tvingas att lösa olika typer av utmaningar på tid, för att ta sig ur rummet och klara uppgiften. De första rummen dök upp 2006 och blev snabbt populära som upplevelseorienterad underhållning i Nordamerika och Asien. Permanenta escape room-anläggningar finns nu i storstäder över hela världen, bland annat i Stockholm.
De uppdrag som ska lösas under världsfinalen kallas ”Mission Unlock Enoch” och är framtaget på Massachusetts Institute of Technology. Dr. Konstantin Mitgutsch, Affiliate Researcher, har arbetat med utmaningen och förklarar:
– Tanken är att ta Escape rooms till en helt ny nivå, med problem och utmaningar baserade på kvantlogik. Problemet ska vara helt oberoende av språk och utmana lagens kreativitet, logik, visuella och strategiska tänkande, säger han.