Gunnar Ramstedt är chefläkare på Region Gotland. Enligt honom hör barn och äldre till de främsta riskgrupperna när temperaturen är så hög som de senaste dagarna.
– Deras kroppar får svårare att reglera kroppens vätskebalans. Det är inte heller säkert att de själva förstår att de måste dricka, så det behöver de få hjälp med, säger han.
Även personer med kroniska sjukdomar kan påverkas negativt genom att ännu en påfrestning läggs på kroppen.
– Man får generellt mindre marginaler när det är höga temperaturer. Kroppens system kommer lättare i obalans, säger Gunnar Ramstedt.
Han rekommenderar att se till hur ens mående ser ut i vanliga fall och att vara uppmärksam på förändringar i det. Dessutom förespråkar han att söka upp svala platser, duscha och bada, och framför allt att dricka mycket. Ett vanligt misstag under varma perioder är just att människor inte dricker tillräckligt.
– Kroppen känner törst när den behöver vätska, men den signalerar inte alltid tillräckligt. Under en sådan hetta vi har nu måste man dricka även när man inte är törstig, säger Gunnar Ramstedt.
Men att använda vätskeersättning anser han inte är nödvändigt.
– Det är fullt tillräckligt med vanligt vatten.
Gunnar Ramstedt tycker att även vissa friska personer bör vara extra försiktiga när vädret är så varmt som det varit den senaste tiden. Det gäller då framför allt människor som tränar mycket.
– När man anstränger sig fysiskt så blir det en extra hög påfrestning vid höga temperaturer, och det är inte säkert att vätska kan kompensera det tillräckligt.