Gäster och personal knockas av hettan

Gästerna orkar knappt äta, personalen går på knäna i den tryckande värmen och kylar och ismaskiner hinner inte med. ”Vi har tvingats korta ner våra öppettider”, säger Linus Ohlsson på Tofta beach club.

26 grader i poolen. Här hoppar all personal i gemensamt efter avslutat arbetspass. Gissa om kökspersonalen gillar det.

26 grader i poolen. Här hoppar all personal i gemensamt efter avslutat arbetspass. Gissa om kökspersonalen gillar det.

Foto: Johan Kurelid

VÄRMEBÖLJAN (GT)2018-07-20 05:30

Sommaren 2018 är på väg att skriva in sig i historieböckerna som en av de hetaste, men också som den mest problemfyllda i modern tid.

Verksamheter som borde jubla över strålande sol och värme, som exempelvis restauranger med mysiga uteserveringar och klubbar med mat, dryck och musik belägna på de mest populära stränderna, får kämpa.

Vädret är helt enkelt för bra. Värmen för tryckande.

– Vi ligger mitt på stranden och folket är här, ingen tvekan, så det borde vara optimalt. Men vi märker att gästerna knappt orkar äta och köket har 25 procent färre matbeställningar än vid samma tid förra året, säger Linus Ohlsson.

– Det dricks mycket öl med låg alkoholhalt och mycket mer vatten. Hade vi tagit betalt för vattnet så hade det varit rekord, men det gör vi självklart inte.

Någon förhoppning om svalare temperaturer inom den närmsta tiden är inte att räkna med.

Under onsdagen utlyste SMHI en klass 2-varning för Gotland på grund av extremt höga temperaturer. Klass 2-varning är den näst högsta varning som SMHI går ut med och gäller tills vidare.

Varningen sätts när den högsta dygnstemperaturen har legat på 30 grader eller mer under fem dagar i sträck. Skillnaden mellan klass 1 och klass 2 är beroende på hur länge temperaturerna har hållit i sig.

Som prognosen ser ut nu kommer även nästa vecka vara fortsatt varm med liten nedgång till helgen.

Trots fullt av folk på stranden varje dag har Tofta beach club tvingats korta ner öppettiderna.

– Vi har inte haft något val, personalen orkar inte jobba så många timmar. I fjol körde vi öppet mellan 12 och ungefär 22.30. Som det är nu stänger vi redan kl 20.30, längre än så funkar inte, säger Linus Ohlsson.

Han berättar att det alla går och längtar efter hela dagen är när personalen gemensamt hoppar i den 26-gradiga poolen efter avslutat arbetspass.

– Förstå hur skönt det är för exempelvis kökspersonalen som jobbat där det är över 50 grader varmt på ­dagarna.

Vad har ni för knep för att orka?

– Vi försöker avlösa varandra ofta så alla får sätta sig och vila, och fylla på med mycket vatten. Vi har extra fläktar, men några air condition-aggregat går inte att få tag på.

– Jo, och resorb förstås. Wow! Den försäljningen måste ha skjutit i höjden den här sommaren, säger ­Linus Ohlsson.

Visbys osäkra värmerekord

Den historiskt högst uppmätta temperaturen i Götaland är noterad i Visby. Den 16 juli år 1865 ­rapporterades nämligen 37,5 grader.

Mycket tveksamt värde, menar dock SMHI, både vad gäller rimlighet och stationens typ av strålningsskydd. Visserligen stämmer den vid observationstillfället klockan 14 avlästa temperaturen 37,2 grader väl överens med maximitemperaturen, men värdet avviker åtskilligt från övriga stationer. Mycket höga temperaturer förekom onekligen i juli 1865, men huvudsakligen den 20-25 juli.

De högsta temperaturerna fördelar sig på ett antal olika år, till exempel 1865, 1901, 1994 och 2010.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!