Midsommarfirare plockar sina egna gubbar

Flera av öns jordgubbsodlare har valt att öppna självplockningen långt före midsommar. ”Supertidigt”, säger Stefan Ohlsson på Bärgården. Under sina 22 år i branschen har han aldrig varit med om maken.

Odlare. Stefan Ohlsson i Källunge har odlat jordgubbar i 22 år, men aldrig varit med om så tidig självplockning.

Odlare. Stefan Ohlsson i Källunge har odlat jordgubbar i 22 år, men aldrig varit med om så tidig självplockning.

Foto: Henrik Radhe

Värmen (GA)2016-06-16 05:30

Varm vinter och tidig vår satte fart på jordgubbsplantorna extra tidigt. Många socknar slapp dessutom undan nattfrost under den känsliga blomningen. Stefan Ohlsson i Källunge kunde skörda de första jordgubbarna redan i slutet av maj.

Nu mognar tusentals liter varje dag som solen skiner. Värmen i kombination med årets sena midsommar gör att produktionen toppar en vecka för tidigt.

– Det är inte som att sälja glass eller läsk, när det är naturen som styr. Det är för lite turister på ön, det märks inte i butikerna i Visby men på norra och södra ön, säger Stefan Ohlsson.

Den rikliga tillgången på jordgubbar gör att priserna ute i butik är förhållandevis låga, för att vara så tidigt på säsongen. Men Stefan Ohlsson tror att priserna kommer att stiga till midsommar, med brist på jordgubbar i delar av landet.

– Nästa vecka går det åt 30 000 liter på fyra dagar på Gotland. Skåne har gjort sin topp den här veckan. Nu kommer de att få brist, förutspår han.

I Stockholmsområdet har priserna dumpats, men i går eftermiddag skickade Stefan Ohlsson ändå ett par hundra liter dit. För att bli av med den stora mängd jordgubbar som nu mognar valde han i veckan att släppa delar av sina nio hektar stora odlingar fria för självplockning.

I Hejdeby har Björn-Erik Franzén haft en mindre mängd självplockare på besök, bland annat ett fritidshem som plockade 50 liter.

– Vi har plockat ett par hundra liter per dag själva de senaste dagarna, säger Björn-Erik Franzén.

Självplockning redan nu är två veckor tidigare än normalt. Det tidigaste som Stefan Ohlsson i Källunge har varit med om under sina 22 år som bärodlare.

– Jag får 19 kronor litern från butikerna och 16 kronor för självplockning. Många tycker att det är trevligt att komma ut, det är ett ökat intresse för självplockning, säger han.

Dit hör Anna Ahlvin från Slite som i går tog sin mamma Rosita och sina barn Wilma och Mille med sig för att plocka jordgubbar. Mellan 50 och 60 liter brukar hamna i deras frysbox varje år.

– Det är balsam för själen och lättplockat. Sen går det en och annan i magen också, säger hon, och kikar upp mellan raderna med kraftigt rödfärgade fingrar.

Mille fyllde i går nio år och kunde plocka sina egna gubbar till kalaset.

– Jag vill ha glass till jordgubbarna och på morgnarna brukar jag göra egen smoothie, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om