LÄKAREN TIPSAR Så slipper du vinterkräksjukan

Nu kommer vinterkräksjukan. Smittskyddsläkaren Sven Montelius ger sina bästa råd för hur du ska undvika att bli smittad.

Smittskyddsläkaren Sven Montelius tipsar om hur du undviker vinterkräksjukan.

Smittskyddsläkaren Sven Montelius tipsar om hur du undviker vinterkräksjukan.

Foto: Petra Jonsson

Varning för spya2018-12-11 20:00

Folkhälsomyndigheten har konstaterat att säsongens vinterkräksjuka nu tagit fart. Det efter att antalet sökningar på 1177 Vårdguidens hemsida passerat det statistiska tröskelvärde som förkunnar att spridningen är igång. Att veta exakt hur många som drabbas av caliciviruset, som orskar vinterkräksjukan, är svårt då de allra flesta som drabbas av viruset inte behöver uppsöka vård. Men på Gotland har än så länge inga tecken på vinterkräksjuka synts.

– Vi har inte sett några rapporter ännu, konstaterar Sven Montelius, smittskydddsläkare vid Visby lasarett, och fortsätter:

– Det brukar bli något fall varje säsong på våra vårdinrättningar, så vi är inte helt förskonade.

Sven Montelius främsta tips för hur du ska undvika att dra på dig vinterkräksjukan är en bra handhygien.

– Det är inget virus som i allmänhet flyger i luften, utan det handlar om kontaktsmitta som man får genom händer eller att man kanske råkar svälja det.

Och vad ska man tvätta händerna med?

– Tvål och vatten. Ingen handsprit, det fungerar inte på vinterkräksjukan.

När bör man tvätta händerna?

– Innan måltider, innan man lagar mat, efter man kommer hem från stan eller jobb. Sedan måste bör man inte heller komma till jobbet 24 timmar efter det att du varit sjuk, säger Sven Montelius.

Om vinterkräksjukan:

Det är det mycket smittsamma caliciviruset som orsakar vinterkräksjukan. Inbukationstiden är 12-48 timmar och symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber.

Viruset kan spridas på olika sätt. Via direkt eller indirekt kontakt med smittade personer, eller via livsmedel som hanterats av en sjuk eller nyligen sjuk person, via råa skaldjur alternativt via grönsaker som förorenats med avloppsvatten.

Källa: 1177 Vårdguiden och Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om