Nedisning till havs innebär att havsvatten fryser fast på fartyget. Det är när ytvattnets temperatur sjunker under fyra grader plus som risken uppstår. I vissa fall kan det bildas så mycket is att fartygets vikt ökar med hundratals ton. Den extra vikten påverkar fartygets stabilitet och kan i värsta fall förskjuta tyngdpunkten så att fartyget slår runt. Enligt SMHI är det inte bara vikten som påverkas utan det kan även bli svårt att styra fartyget. Destination Gotland säger dock att deras avgångar inte påverkas av SMHI:s varning.
– Nej, det kommer inte att påverka våra turer. Vi har större fartyg och släta sidor som gör att isen ramlar av. Mindre fartyg påverkas mer i och med att de ligger närmare vattenytan, säger Nils Nordström, säkerhets- och trafikchef på Destination Gotland.
Mindre fartyg som ger sig ut till havs när det finns risk för nedisning rekommenderas att sakta ned, vända om och gå med sjön, eller smyga närmare land för att söka lä. Fartyg i hamn bör vänta kvar i hamn tills vädret har förbättras. När det gäller varningen nedisning finns det bara en varningsklass - klass 1.