På sätt och vis kan man säga att värnplikten började på Gotland. 1811, några år efter den kortvariga ryska ockupationen 1808, inkallades bönder på Fårö till vapenövningar. 1901 infördes den moderna värnplikten och året därpå ryckte den första kullen på 30 000 män in. Grundutbildningen var 150 dagar, följt av repetitionsövningar, ett system som i stora drag behölls fram till värnpliktens avskaffande 2010.
Gotländska män som passerat pensionsåldern behövde i många fall aldrig lämna ön:
– Jag mönstrade här, jag har för mig att det gick på en halv dag. Sen gjorde jag lumpen på pansarregementet. Först var jag där i tre månader, sen arbetade jag som lärare ett år och så gjorde jag tolv månader till på P18, berättar Roland Olsson, 70, som sen blev journalist och författare.
En generation senare var mönstringen mer omfattande. Det var två dagars medicinska och psykologiska tester, avslutat med en intervju om placeringsönskemål. Gotlänningarna mönstrade på VKÖ, det östra värnpliktskontoret, beläget i Rissne, Solna. Den nya skyldigheten att mönstra och genomföra grundutbildning gäller sedan den 1 juli i år.
Värnplikten är aktuell på två Almedalsseminarier, båda idag, tisdag. Det ena arrangeras av Folk och Försvar, med GD för Rekryteringsmyndigheten och Försvarsmaktens personaldirektör som huvudpersoner, det andra är ett Norrbottniskt evenemang med försvarsminister Peter Hultqvist (S) som dragplåster.