Så många gotlänningar kallas till mönstring

I dagarna kommer omkring 90 000 svenska 18-åringar få besked om de kallas till mönstring eller inte. Och nytt för i år är att ungdomarna kan besöka ett mönstringskontor – via Snapchat.

I Snapchatlinsen från Rekryteringsmyndigheten kan man lära sig mer om de olika stegen i mönstringen, och titta in i de olika rummen.

I Snapchatlinsen från Rekryteringsmyndigheten kan man lära sig mer om de olika stegen i mönstringen, och titta in i de olika rummen.

Foto: David Skoog

Värnplikten2019-05-22 15:05

Sedan 2017 är det återigen plikt för de som kallas att genomföra mönstringen för att se om man ska göra värnplikten. I år ska 13 000 personer kallas till mönstring och 125 av dem kommer från Gotland. Av alla som kallas kommer 5 000 personer sedan väljas ut för att genomföra sin militära grundutbildning. Och då mönstringen ofta kan bli ett stressmoment för de 18-åringar som kallas kan Rekryteringsmyndigheten, som en av de första myndigheterna i Europa, låta ungdomarna besöka ett mönstringskontor genom AR i appen Snapchat.

– Det är en skyldighet att mönstra om man blir kallad så det är viktigt att alla är väl förberedda och vet vad som gäller. Att uppleva mönstringsprocessen i Snapchat innan de kommer till oss hoppas vi kan bidra till en positiv upplevelse, säger Sofie Engström, kommunikationschef på Rekryteringsmyndigheten i ett pressmeddelande.

AR, Augmented Reality, är tekniken där datorgenererad grafik läggs ovanpå kamerans bild i realtid för att förstärka eller visa miljöer och objekt som egentligen inte finns framför kameran. I Mönstringslinsen till Snapchat kan användaren se de olika momenten som utgör mönstringen och på så sätt lära sig vilka tester man förväntas göra.

– Rekryteringsmyndigheten har ett informationsuppdrag inskrivet i instruktionen som innebär att vi ska informera Sveriges unga om vad lagen om totalförsvarsplikt innebär. Vår kommunikation är insiktsbaserad och vi anpassar oss hela tiden efter ungdomarnas behov och vardag. Just nu finns cirka 90 % av dem på Snapchat, därav satsningen på vår nya mönstringslins, säger Sofie Engström.

Under vecka 21 kan alla ungdomar som fyllt i mönstringsunderlaget gå in på Rekryteringsmyndighetens hemsida för att se om de ska mönstra eller ej.

Rekryteringsmyndighetens 7 bästa tips - så förbereder du dig inför mönstringen

Läs på om mönstringen och de olika momenten på rekryteringsmyndigheten.se så att du vet vad som väntar

Kolla in filmerna om mönstringen på rekryteringsmyndigheten.se och använd mönstringslinsen i Snapchat

Ställ frågor om dina rättigheter och skyldigheter till Värnpliktsboten, en tjänst i Messenger som svarar på frågor

Ansök om att bli medlem i gruppen ”Vi som ska mönstra” på Facebook. Där kan du få tips och ställa frågor till Rekryteringsmyndigheten och andra som ska eller har mönstrat

Läs på om utbildningen och om olika befattningar på jobb.forsvarsmakten.se

Träna inför mönstringen och inför utbildningsstarten. Du hittar träningstips på jobb.forsvarsmakten.se

Gör ditt bästa!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!