Klottersanerarna började arbetet med att ta bort sprayfärgen från de två gamla kalkstensugnarna tidigt på onsdagsmorgonen.
– Har vi tur blir vi klara till middagen i kväll, säger Per Thomsson vid Klotterkonsult Gotland AB.
Att ta bort färgen från den kallmurade kalkstenen är ett mödosamt arbete. Två personer får pensla ytan med ett särskilt medel som ska lösa upp sprayfärgen.
– Jag hoppas att det går att få bort utan att stenen blir alltför skadad. Medlet vi använder har PH 12, men när man får på vatten efteråt så blir det ofarligt för miljön, säger Per Thomsson.
Kostnaden för saneringsarbetet beräknas till 12 000 kronor exklusive moms av länsstyrelsen, som beställt jobbet. Den räkningen går i slutändan till skattebetalarna.
Under senare tid har flera kulturmiljöer utsatts för klotter. I somras klottrades det på ringmuren i Visby, raukar på Fårö har utsatts och nu kalkugnarna nära väg 149 vid Själsö.
– Vi ser en ökning av det som rapporterats in. Det bör tilläggas att man också har ristat på minneskorset i Mästerby och nu senast har någon skrapat inuti en äldre inskrift på Roma klosterkyrka, säger Daniel Langhammer, arkeolog och kulturmiljöhandläggare vid länsstyrelsen.
Personalen vid Klotterkonsult har studerat vad Gotlands klottrare åstadkommit under årens lopp.
– Vissa signaturer vet man ju vem som står bakom. Men de här som sprayat på kalkugnarna känner jag inte igen. Troligtvis ungdomar, säger Per Thomsson.