Bevattning av fotbollsplan ifrågasatt

Boende i närheten av fotbollsplanen i Väskinde har uttryckt en oro för vattentillgången när planen bevattnas regelbundet. Länsstyrelsen kräver nu att idrottssällskapet arbetar fram en plan för sitt vattenuttag.

Fotbollsträning på Björkome IP i Väskinde, där grannarna är oroliga över att gräsplanen bevattnas.

Fotbollsträning på Björkome IP i Väskinde, där grannarna är oroliga över att gräsplanen bevattnas.

Foto: Mattias Karlsson

Väskinde2021-08-17 10:00

När det gäller grundvattenuttag, alltså inte kommunalt vattenuttag, är det länsstyrelsen som har tillsynsansvaret. Under våren har flera oroliga grannar till Väskinde allmänna idrottssällskap, VAIS, hört av sig till länsstyrelsen och berättat att det pågår frikostig bevattning av idrottssällskapets gräsplan Björkome IP.

Redan första maj i år införde Region Gotland bevattningsförbud på flera platser på Gotland, däribland Väskinde. Förbudet gäller de som är anslutna till det kommunala vattenledningsnätet. Men även hushåll med enskilda brunnar uppmanas var sparsamma med anledning av de mycket låga grundvattennivåerna på ön.

VAIS är inte anslutet till det kommunala vattenledningssystemet utan fotbollsplanen bevattnas bland annat med grundvatten. Ingen brunn i området uppges ha påverkats ännu av föreningens bevattningen, men oron för att så ska ske finns. 

För att pumpa upp grundvatten gäller som grundregel att man ska ha tillstånd till vattenverksamhet, även kallat "vattendom", vilket söks hos mark- och miljödomstolen. Tillståndet reglerar bland annat hur mycket vatten som får tas ut, men först efter noggranna undersökningar om hur mycket vatten som kan tas ut och hur det påverkar omgivningarna. 

Det finns undantag från när vattendom krävs. Bland annat om det är uppenbart att varken allmänna eller enskilda intressen skadas, men det är en bedömning som görs från fall till fall. Enligt länsstyrelsen är det alltid den som bedriver en verksamhet och tar ut vatten som har ansvaret för att ha koll på vilka konsekvenser vattenuttaget kan få.

I juli begärde länsstyrelsen in ett antal uppgifter från idrottssällskapet. Man ville bland annat få svar på hur mycket grundvatten som använts sedan april och om det kunde finnas en risk att brunnar i området påverkas.

Väskinde allmänna idrottssällskap uppger att man använder sig av cirka 300 kubikmeter grundvatten under en säsong. 

– Det är en granne som vi har problem med som stör sig på att vi vattnar. Det finns 74 klubbar på Gotland. Vi sköter oss faktiskt helt fantastiskt jämfört med många, många andra. Vi samlar regnvatten i två tankar och köper vatten. Vilken annan klubb gör det? Dessutom är fullt av vatten i hela området, grundvattnet ökar här, säger Saffet Eraybar, ordförande VAIS.

Länsstyrelsen anser dock att 300 kubikmeter vatten är ett relativt stort uttag, även i ett område som anses ha god tillgång på vatten. Man uppmanar därför föreningen att mäta sina uttag för att få en mer exakt uppfattning om hur mycket grundvatten som nyttjas. Man anser även att VAIS "bör ha en plan för hur bevattningen ska hanteras på ett hållbart sätt på lång sikt", till exempel genom att anlägga bevattningsdammar som samlar vatten under vinterhalvåret. 

– Det känns som att de tror att vi bevattnar bara för bevattningens skull. Fotbollsförbundet kräver en viss nivå på fotbollsplanerna för att vi ska få spela. Om vi inte vattnar riskerar vi barn- och ungdomsverksamheten. Vi har 150 ungdomar i verksamheten.

Skulle det vara en lösning att ansöka om vattendom?

– Det skulle vara väldigt bra, men det är en för stor kostnad för föreningen. Om jag hade haft några miljoner så skulle jag satsa på en konstgräsplan så hade vi sluppit de här diskussionerna, men en sådan plan behöver ju också vattnas.

Vattendom

För vattenverksamhet av större omfattning behöver du ansöka om tillstånd hos Mark- och miljödomstolen, efter att du har haft samråd med Länsstyrelsen och andra som kan vara berörda.

Du kan behöva ansöka om tillstånd även för en vattenverksamhet av mindre omfattning. Det gäller till exempel om åtgärderna kan påverka värdefull natur eller om någon enskild påverkas och inte samtycker. Du får också ansöka om tillstånd även om det bara krävs en anmälan.

Källa: Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!