Elever flyttas från Visby till Väskinde – föräldrar upprörda

Resursskolans tal- och språkklasser i låg- och mellanstadiet flyttar från Visby till Väskinde från höstterminens start. Beskedet kom mindre än en månad innan sommarlovet och många föräldrar är starkt kritiska. ”Alltid olyckligt med sena besked”, säger grundskolechef Jörgen Norström.

Resursskolans tal- och språkklasser årskurs F-6 flyttar till Väskinde från och med höstterminen. Beslutet har fått stark kritik från många föräldrar, framför allt att beslutet kommer så sent inpå flytten.

Resursskolans tal- och språkklasser årskurs F-6 flyttar till Väskinde från och med höstterminen. Beslutet har fått stark kritik från många föräldrar, framför allt att beslutet kommer så sent inpå flytten.

Foto: Malin Stenström

Väskinde2024-05-24 05:30

Nyheten i korthet

  • Resursskolans tal- och språkklasser i låg- och mellanstadiet flyttar från Visby till Väskinde i höst, vilket har mötts med stark kritik från föräldrar.
  • Kritiken beror på det sena beskedet om flytten, mindre än en månad före sommarlovet, samt att barnen inte blir kvar i Visby.
  • Grundskolechef Jörgen Norström förstår kritiken men förklarar att lokalfrågan är komplex och handlar om framtida elevkullar och olika skolors behov.

Gotlands resursskola har länge varit trångbodd och i februari beslutade barn- och utbildningsnämnden att ge förvaltningen i uppdrag att utreda lokalbehovet för resursskolans två olika enheter – tal- och språkklasserna samt Lövsta resursenhet.

Tal- och språkklasserna, som riktar sig till elever med grav språkstörning som primär diagnos, är i dag uppdelade i F-3 på Tjelvarskolan i Visby samt 4-9 på Solbergaskolan i Visby. Lövsta resursenhet, som erbjuder elever med särskilda behov undervisning i eget rum, har i dag undervisning både på Lövsta och i Vänge.

undefined
Tjelvarskolan behöver mer plats när fler årskurser ska flytta in. Det är en av anledningarna till att tal- och språkklasserna flyttar ut.

Att resursskolans tal- och språkklasser i årskurs F-6 ska flytta har varit känt en tid. Men det var först den 14 maj, mindre än en månade innan terminens slut, som föräldrarna fick information om att deras barn ska gå i Väskinde skola från och med skolstarten i höst. Det sena beskedet har väckt starka känslor hos flera föräldrar. Framförallt är det sena beskedet som upprör, men flera är också starkt kritiska till att barnen inte blir kvar i Visby.

”Att flytta barn som går på språkskola och som många har bakomvarade npf-diagnoser [neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, red. anm.] som har svårigheter med nya förändringar är det konstigt att ge detta stora beslut inom denna korta tidsgräns”, skriver en förälder.

En annan förälder skriver att de varit helt inställda på att skolan skulle finnas i Visby, även efter flytten: ”Vi blev helt paffa när denna information nu kommer bara några veckor innan terminsavslutning, vilket känns helt snopet och gjort att vi faktiskt har börjat kika på möjligheten att placera om till hemskolan”.

undefined
"Det är ganska omöjligt att hitta lokaler i Visby", säger Jörgen Norström. grundskolechef för Region Gotland.

Jörgen Norström, grundskolechef, förstår föräldrarnas kritik och beklagar att beskedet kom så sent, men förklarar att det här inte bara handlar om resursskolan. Lokalfrågan är komplex och handlar även om framtida elevkullar och olika skolors behov av lokaler.

– Jag håller med om att beskedet kom sent. Några elever får längre till skolan och några kortare, beroende på om man bor på södra eller norra Gotland. Det är alltid olyckligt med sena besked, men vi ska såklart göra allt för att det ska blir så bra som möjligt för eleverna.

Föräldrarna är inbjudna till ett möte veckan innan skolstart i de nya lokalerna.

– Men vi tar kontakt med dem som lämnat in kritiska röster och för en dialog med dem, säger Jörgen Norström.

Att de här lokalerna skulle blir lediga måste ha varit känt en längre tid, varför togs inte det här beslutet tidigare?

– Det finns också ett önskemål att stanna i Visby och då måste man också utreda om det går att hitta lokaler i Visby. Det tar tid att undersöka vad som är möjligt och inte möjligt. Det är flera parametrar som talar för Väskinde, det ligger naturskönt, har en bra skolgård.

Tanken är att det här ska vara en ”hållbar lösning över tid”, enligt Jörgen Norström.

undefined
Resursskolans tal- och språkklasser är idag uppdelade i F-3 i Tjelvarskolan och 4-9 som går på Solbergaskolan. Från hösten flyttar F-3 samt 4-6 till Väskinde skola.

Lokalfrågan är som ett dominospel där flera parametrar påverkar. När det gäller tal- och språkklasserna vill man samla ihop årskurserna förskoleklass till sjätteklass för att kunna samarbeta kollegialt och för att göra övergången mellan låg- och mellanstadiet mjukare. Men det handlar också om beslutet att göra Solbergaskolan till ett renodlat högstadium, vilket i sin tur innebär att Tjelvarskolan blir en låg- och mellanstadieskola och därmed behöver mer plats för att rymma samtliga elever.

– Vi har letat många olika lösningar och landat i att Väskinde är den bästa lösningen. Där finns lokaler som förskolan lämnar efter att man byggt en ny förskola i Väskinde. Det är ganska fräscha lokaler som behöver mindre förändringar för att passa tal- och språk. Det är ganska omöjligt att hitta lokaler i Visby där vi får plats med F-6.

Även resursenheten i Lövsta är trångbodd. I dagsläget är lösningen att delar av verksamheten håller till i Vänge. Det är, enligt Jörgen Norström, ingen permanent lösning, men det finns heller inget annat alternativ i nuläget. Resursenheten har just nu 13 elever, men behovet är betydligt större. Mer än tio elever står just nu i kö men det finns också många fler som skulle behöva en plats.

– Resursskolan i Lövsta är mycket resurskrävande eftersom många elever behöver ensamundervisning. Det förs hela tiden en diskussion om antal elever och vilka resurser vi kan få.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!