För tre år sedan köpte Johan de Verdier en tomt i Väskinde. Marken låg då utanför Försvarsmaktens riksintresse kring flygplatsen och regionen hade gett ett positivt förhandsbesked för att bygga hus på tomten. Johan de Verdiers bygglovsansökan godkändes av regionen eftersom ett förhandsbesked är juridiskt bindande. Men under tiden som passerat mellan förhandsbeskedet och bygglovet gavs, hade området för riksintresset utökats och försvaret överklagade bygglovet till länsstyrelsen.
– Jag tänkte: hur tusan ska man vinna det här, mot försvaret. Det går ju inte. Men det gick, säger Johan de Verdier.
Länsstyrelsen gick på försvarets linje och upphävde bygglovet men Johan de Verdier överklagade till nästa instans, mark- och miljödomstolen. Domstolen upphävde länsstyrelsens beslut och bygglovet var därmed godkänt.
– Vi tänkte att det här kommer aldrig att gå, speciellt när vi fick länsstyrelsens beslut. Men så kom mark- och miljödomstolen och var på vår sida, säger Johan de Verdier.
Men Försvarsmakten överklagade igen, då till mark- och miljööverdomstolen som i sin tur lämnade målet till regeringen för prövning. Och där har målet legat sedan i maj förra året fram till midsommar i år. Då kom regeringens beslut: Miljö- och byggnämndens bygglov står fast.
– Det var helt overkligt, en jättelättnad. Men jag tänker fortfarande att det ska komma något mer, säger Johan de Verdier, som känner att han inte har kunnat slappna av helt ännu, de här åren har varit något av en prövning.
– Det har varit väldigt tungt. Vårt skräckscenario var att fastna med en tomt som vi aldrig blir av med och sitta med en jätteskuld.
Det var Anders Kaungs som sålde tomten till Johan de Verdier. Han har ytterligare fyra tomter han fått förhandsbesked om och hoppas nu kunna sälja dem och få tillbaka de 1,2 miljoner kronor han investerat.
– Jag tar för givet att försvaret rättar sig efter beslutet, det blir ju prejudicerande. Men man är ju lite rädd att de ska jävlas och överklaga.
På frågan om Försvarsmakten kommer att respektera regeringens beslut och inte överklaga bygglov för de övriga fyra tomterna, svarar deras presstjänst: "Försvarsmakten kommer fortsätta att bevaka våra riksintressen på Gotland för totalförsvarets militära del. Utöver det kommer Försvarsmakten inte att kunna kommentera ytterligare i det här ärendet."