– Det är fullsmockat jämt. Årskurs fem får vi dela upp i tre grupper. Treorna är lite mindre, så där kan vi ha en grupp om 18 elever samtidigt, säger idrottsläraren Daniel Sundelin när han visar runt i den lilla idrottshallen.
– Vi får trolla alla dagar, men vissa saker kan vi ändå inte göra här. Racketsporter till exempel.
Så är läget i dag. Utanför hörs maskinerna som schaktar plats för den nya förskola som ska byggas. När den är klar kan antalet elever i skolan öka med 70 till 300.
För att förbereda plats för förskolan har maskinerna grävt upp den gräsplan där eleverna tidigare hade idrottslektioner utomhus. De är ute så mycket som möjligt, från påsklovet fram till sommarlovet, och efter sommaren ända till höstlovet.
– Vi är som kalvar på grönbete när vi kommer ut på våren, säger Daniel Sundelin.
Framöver måste eleverna gå en bit, korsa en väg för att nå en gräsyta bakom kyrkan som pastoratet upplåter.
Daniel Sundelin arbetade tidigare 14 år som idrottslärare på fastlandet. Han har undervisat i hallar fem gånger så stora som den i Väskinde. Till Gotland kom han hösten 2021, och i januari 2022 började han jobba i den 160 kvadratmeter stora hallen i Väskinde.
Då var planeringen för den nya förskolan, och utökningen av grundskolan, långt kommen. Några planer för att även bygga ut idrottshallen fanns inte, och ingen verkar ha tänkt på att nybygget tog stora delar av den mark som använts för idrott utomhus.
– Hur ska vi lösa idrotten på sikt, frågar sig Daniel Sundelin.
För att kompensera för de grönytor som tas i anspråk ska en bollplan anläggas. Daniel Sundelin hoppas att den får konstgräs, och visar på skolgårdens gräsytor som efter intensiva lekar på rasterna mest består av jord.
Vid sitt senaste sammanträde godkände barn- och utbildningsnämnden investeringsplanen för de kommande tio åren. Även om den inte innehåller några satsningar för idrotten vid Väskinde skola, är Daniel Sundelin glad över att det ändå planeras för nya idrottshallar vid Solbergskolan och i Roma.
– Vi är många idrottslärare som trollar med knäna. Idrotten har fått ökad tid i läroplanen och ska vi uppfylla den behövs bra förutsättningar. I skolan har vi chansen att påverka, väcka intresse för idrott och friluftsliv och lägga grunden för sunda vanor, säger han.
Enligt läroplanen ska idrott och hälsa skapa ”intresse för att vara fysiskt aktiv och vistas i naturen”.
Med utökad tid i läroplanen kommer det att bli trängre i alla öns idrottshallar, säger grundskolechefen Jörgen Norström som är nöjd över att en ny idrottshall i Roma finns med bland investeringarna 2024 och att ytterligare en planeras i anslutning till Solbergaskolan.
– I Roma har man undervisning på andra håll i skolområdet, eller åker för att ha idrott vid andra skolor, säger han.
Helst skulle alla skolor ha större idrottshallar, tycker Jörgen Norström. Att kunna dela av hallen och ha skilda grupper skulle underlätta undervisningen.
– Om man ska kunna uppfylla målen i läroplanen hänger det ändå mest på vilken utrustning som finns i idrottshallarna, säger han.
Jörgen Norström påpekar att skolan har utmaningar med alla lokaler. Många utrymmen är slitna och behöver rustas upp, och för omklädningsrummen i idrottshallarna finns andra problem. Elever känner sig otrygga och duschar ska byggas om, en investering om tolv miljoner kronor fram till 2034.