– De flesta barnen tror att jag jobbar med brutna ben och armar.
Fysioterapeuten Kristin Hjort ingår sedan några veckor i personalen på grundskolorna i Väskinde och Västerhejde, men hittills verkar inte alla elever helt införstådda med vad det är en fysioterapeut sysslar med.
– Än så länge har jag mest hängt i klasserna och försökt etablera en relation med barnen. Jag har pratat med dem om rörelsevanor och om hur kroppen är uppbyggd, och så jag har tittat lite på hur barnen sitter i klassrummen. Allt känns jätteroligt, men även lite läskigt eftersom jag inte vet om jag springer på rätt bollar, säger hon.
Hennes närvaro på de två skolorna ingår i ett pilotprojekt som är unikt i sitt slag på Gotland, och till viss del även i hela landet. Det har nämligen aldrig testats att ta in en fysioterapeut i elevhälsoteamet på någon av öns skolor tidigare, och i hela Sverige har det bara gjorts på ett fåtal skolor.
– I Norge är det lagstadgat med fysioterapeut i skolan, men tyvärr har det inte spillt över landsgränsen. Det handlar nog om att politiken måste förstå värdet i det här, och hur viktigt det är med rörelse och att ge barnen goda vanor redan tidigt. Min förhoppning är ju att man här på Gotland ser en så pass stor vinst med det här att man vill göra pilotprojektet till något permanent.
Att fysisk aktivitet påverkar såväl den kroppsliga som mentala hälsan är vetenskapligt bevisat, och enligt Generation Pep, som är en organisation som arbetar för att hela samhället ska engageras i barn och ungas hälsa, insjuknar varje år 90 000 personer i Sverige i sjukdomar kopplade till kostvanor och fysisk aktivitet. Forskning visar även att det för barn och ungdomar med övervikt finns stor risk att detta även kvarstår i vuxen ålder.
– Det är lika viktigt att i tidig ålder lära sig att röra på sig som det är att lära sig att skriva, och man ser stora vinster i att etablera goda vanor redan i tidig ålder, säger Kristin Hjort.
Internationella riktlinjer från WHO rekommenderar att barn från fem år ska ägna sig åt måttlig till hög fysisk aktivitet minst 60 minuter per dag. Enligt en rapport utförd av Generation Pep år 2020 är det dock bara två av tio barn som når upp till den rekommendationen.
Det övergripande målet med det gotländska pilotprojektet är att få barn på låg- och mellanstadiet att må bättre genom just rörelse, vilket man i längden hoppas ska göra att fler klara utbildningens mål.
– Jag vill ju att barnen ska må bättre och genom det även prestera bättre. De ska förhoppningsvis själva kunna förstå vad de behöver för att må bra och sedan ta med sig de kunskaperna ut i livet.
Vad upplever du att barnen själva har för bild av vikten av att röra på sig?
– De flesta vet nog om att det är bra, men tyvärr är det allra svårast att nå dem som bäst behöver det.
Erik Rudstedt är rektor på Väskinde skola, och han är glad över det nya tillskottet i skolans elevhälsoteam.
– Vi lär oss mycket av att få in ny kompetens på skolan. Hon ger oss nya verktyg och vi lär oss fler saker som påverkar hur barn lyckas i skolan, och hur vi kan få fler att lyckas, säger han.
Borde varje skola ha en fysioterapeut anställd?
– Min uppfattning är att det borde vara en naturlig del av skolans personal, precis som en psykolog och en skolsköterska.