Lekplatsen i Brissund, som med tiden blev känd som Pannkaksträdet, anlades för mer än ett decennium sedan.
Nästan lika länge har den varit omdiskuterad – och anmäld, bland annat som misstänkt svartbygge.
– Det här är någon form av hetsjakt. Vi har några grannar som är militanta och vi har haft runt 15 olika anmälningar mot det här. Grannarna ligger på myndigheterna som hökar, har initiativtagaren Pigge Werkelin sagt i en av många intervjuer.
2018 meddelade dåvarande byggnadsnämnden att anläggningen borde klassas som ett nöjesfält, något som inte tilläts enligt gällande detaljplan. Detta överklagades, men året efter kom domen från mark- och miljödomstolen: Pannkaksträdet skulle bort.
I september 2020 fraktade en lång trailer bort den stora och omtalade silverpoppeln från Brissund.
– Jag tycker det är en sorglig historia, hela den här grejen, sade Pigge Werkelin då.
Men följetongen var långt från avslutad. Inventarier och utrustning från den förbjudna lekplatsen placerades nämligen i skogen bakom Brissundskvarnen; den byggnad längs med väg 149 som i folkmun kallas "Sjunde himlen".
Fastigheten i fråga heter Väskinde Stora Mickelgårds 1:26 och ägs också av Pigge Werkelin, genom företaget Utvecklingsbolag Gotland AB – men det fanns vid den tidpunkten inte tillstånd för den här typen av upplag eller förvaring.
Under detta ärendes gång har fastighetsägarna flyttat på en del av utrustningen, som bland annat utgörs av stora mängder gamla traktordäck. Men samhällsbyggnadsförvaltningen bedömde ändå att lagringen hade "påbörjats utan startbesked", därför utdömde miljö- och byggnämnden en byggsanktionsavgift på drygt 463 000 kronor.
– Det är ett juridiskt felaktigt beslut som vi kommer överklaga och som vi kommer vinna, sade Pigge Werkelin i en intervju i fjol.
Så blev det alltså inte. Både länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen har nu klargjort att Region Gotlands straffavgift är korrekt.
Domstolen slår fast att det rör sig om ett upplag, som saknade nödvändigt bygglov. Att den anklagade så småningom flyttade på vissa föremål anses inte ha åtgärdat problemet i tillräcklig omfattning.
Fastighetsägaren har dessutom hävdat att byggsanktionsavgiften skulle vara felaktig beräknad och därför alldeles för hög, men även här får regionen rätt och summan på nästan en halv miljon kronor står fast.
Pigge Werkelin vill i nuläget inte kommentera domen.