AUGUSTI
De senaste åren har Sportfiskarna, tillsammans med Wadets samfällighetsförening, utfört åtgärder i Paviken. Bland annat har de grävt bort igenväxta delar av sjön och gjort ett dämme för att reglera vattenmängden i sjön. Syftet har varit att höja nivån i sjön, något som gynnar fågellivet men framför allt fisklivet.
– Det är framför allt sen vår och tidig sommar som man vill ha högt vatten så att gäddan ska kunna leka i sjön, säger Lars Vallin, projektledare på Sportfiskarna.
Han berättar att det finns två olika bestånd av både gädda och abborre: De som lever hela sitt liv längs Östersjöns kuster och de som vandrar upp i sötvatten för att leka. De som vandrar återvänder sedan till Östersjön och även ynglen tar sig ut till havet. För att se om det man gjort har haft någon effekt på fiskvandringen har man gjort provfisken med spö och ryssja, både före och efter åtgärderna.
– Innan vi gjorde åtgärderna var det jättedåligt med gädda, man fick bara någon enstaka. Men nu i höstas, efter dämmet, så fångades faktiskt en hel del gädda så det känns som att det går i rätt riktning i alla fall när det gäller gädda, säger Lars Vallin.
Men provfisken är tidskrävande och för att ta reda på hur fiskvandringen mellan Paviken och Östersjön ser ut, har Sportfiskarna nu satt upp den första fiskkameran på Gotland vid utloppet från Paviken.
– Fisken leds in med ett nät så att den passerar kameran, som sitter under vatten. Den har algoritmer som dels kan känna igen vilka fiskar det är, dels hur långa de är. Var femte minut tas det en stillbild och när någonting passerar kameran så filmar den, säger Lars Vallin. Han fortsätter:
– Då ser man fisken som simmar förbi. Man kan sitta framför datorn eller i telefonen.
Vad tycker du om det?
– Det är barnsligt roligt, säger Lars Vallin och skrattar lite generat.
Det finns ingen el vid Paviken och kameran drivs med solceller. Inte optimalt när det är december och grått mest hela tiden och det har varit en del driftproblem under hösten. Sportfiskarna har fått åka ut med ett aggregat för att ladda kamerans batterier. Dessutom är det just nu så mycket vatten att fisken kan passera vid sidan av nätet och kameran. Men när kameran har varit i gång har Lars Vallin kunnat se en del fisk simma förbi den.
– Vi har fått mört, abborre och häromdagen första gäddan, säger han.
Men varför är det då så angeläget att öka gäddbeståndet, som enligt Lars Vallin är ”skrutt” och ”jättedåligt”? Jo, för när det är få gäddor får det konsekvenser för miljön i Östersjön. Rovfiskar som abborre och gädda håller beståndet av till exempel spigg nere. När antalet rovfiskar minskar, ökar spiggen. Spiggen äter de smådjur som betar på algmassorna. När smådjuren försvinner, brer algmattorna ut sig. Därför behövs fler gäddor.
– Då får man kontroll uppifrån och inte nedifrån. Kan man få tillbaka det systemet får man också tillbaka friskare kustvikar, säger Lars Vallin.
Fiskkameran i Paviken är ett första test av metoden, berättar Lars Vallin som hoppas kunna få till fler kameror på andra platser på ön där det saknas uppgifter om hur fisken rör sig.
– Till exempel öringvandring i åar där vi inte haft någon övervakning tidigare. Eller gäddlokaler som Österbymyr. Där skulle det vara intressant att sätta en sådan här i ån och se hur mycket som passerar.