Årets gotlänning
Stigbygeln sägs ha revolutionerat krigskonsten när den uppfanns för över 2 000 år sedan. Tack vare dess stöd kunde ryttaren stå upp i sadeln och med större kraft och balans kasta sitt svärd. Men stigbygeln har länge sett ungefär likadan ut och det har inte hänt så mycket med utvecklingen. Det menar Karin Falkemo och Sanna-Marie Pettersson som tagit fram en helt ny typ av stigbygel och startat bolaget Ryde Equestrian.
Med den nya stigbygeln har de prioriterat både säkerhet och funktion.
– Hästen är rund och man hamnar som ryttare ofta stående på lilltåleden, säger Karin.
Hon ställer fotografen Henrik Radhe mitt på golvet på framfotens ytterkant, knuffar till honom lätt och han förlorar balansen. Sedan upprepas proceduren, denna gång istället i en position där fötterna har bra kontakt med golvet, allt för att illustrera hur deras nya stigbygel fungerar. Samma knuff påverkar då inte balansen nämnvärt.
– Wow! utbrister Radhe, förvånad över skillnaden.
– Grundidén är att man ska ha full kontakt med framfoten, säger Karin.
Deras stigbygel Ryde Adjustable lanserades i december och används nu av bland andra OS-ryttaren Peder Fredricson som också gått in som finansiär i projektet.
– Du behöver inte spänna dig för att hålla i dig och du har coremusklerna på och blir självbärig, säger Sanna-Marie.
Stibygeln kan ställas in på flera olika sätt för att bli ergonomisk, har bred fotplatta som släpper igenom grus och ena sidan kan öppnas med en magnet för att minimera risken för att ryttaren ska fastna. Allt för att öka funktionen och minska risken för att ryttaren ska skadas.
Även säkerheten inom ridning, som hör till en av de farligaste sporterna, tycker de är rejält eftersatt.
– I vilken annan sport hade man tillåtit endast de rekommendationer gällande säkerhet man har inom ridsportförbundet: Använd en sko med klack och stick inte in foten så långt i stigbygeln, säger Karin.
Hon och Sanna-Marie började prata om sin vision av en ultimat stigbygel för många år sedan. Sanna-Marie hade då stall i Sanda och Karin var där hos henne och red. Efter att förgäves ha letat efter ett bra alternativ insåg de att den ultimata stigbygeln inte existerade – de skulle bli tvungna att skapa den själva.
Sedan dess har de studerat ryttare, fotens vinklar, testat, tagit fram prototyper som de modifierat och låtit flera framstående ryttare inom olika grenar prova att rida med den nya stigbygeln.
Nu jobbar de både Karin och Sanna-Marie heltid med företaget Ryde Equestrian liksom Patrik Lindberg. De tre utgör tillsammans med Jennifer Norén företagets grundteam som bildades 2022.
– Vi tog beslut under hösten 2022 att vi skulle ta in kapital för att satsa, säger Karin.
Det var då som toppryttaren Peder Fredricson kom med in i bilden med sitt bolag Bhoof och investerade i Ryde Equestrian.
Nu siktar de in sig på försäljning i EU och Nordamerika där ridsporten är som störst.
Ridning är en fritidssysselsättning för över en halv miljon svenskar och marknaden för varor och utrustningen uppgår till hela 4,1 miljarder årligen. Globalt finns en stor potential med över tio miljoner hästar i Nordamerika och närmare sex miljoner hästar i Europa.
– Jag tror att det här kommer att vara en global produkt inom fem år, säger Karin.