Pedagoger vill ha in mer friluftsliv i skolan

I år fortbildas över 400 pedagoger runt om i landet i friluftsliv, med syftet att få ut elever i naturen. I veckan var det Gotlands tur, där ett 20-tal pedagoger från öns skolor hade samlats i Västergarn.

På Västergarns festplats hade ett 20-tal pedagoger och ett antal friluftsledare samlats för två aktivitetsdagar.

På Västergarns festplats hade ett 20-tal pedagoger och ett antal friluftsledare samlats för två aktivitetsdagar.

Foto: Hanna Davidsson

Västergarn2023-10-04 17:06

Det är Naturskoleföreningen, Naturvårdsverket och Sportfiskarna som ligger bakom initiativet: "Mer friluftsliv i skolan". De vill inspirera pedagoger i grundskolan till att få in mer utomhuspedagogik i skolundervisningen så att elever ska resa sig från skolbänken och komma ut i naturen. 

undefined
Laila Asterhag från Naturum Gotland, Joakim Lyander och Mattias Andersson från Sportfiskarna.

Den här gången hade det blivit Gotlands tur. På Västergarns festplats hade runt 20 pedagoger samlats för att under två dagar få prova på ett gäng utomhusaktiviteter. Det var övningar om allemansrätten, att göra upp eld och laga mat ute. De skulle även få håva in smådjur som lever i den intilliggande ån och testa på att artbestämma dem. 

Joakim Lyander från Sportfiskarna hoppas att pedagogerna ska få med sig verktyg till att ta våga ta ut sina elever i naturen.

– Om man vet vad för aktiviteter man kan göra, är det också troligare att det blir av, säger han.

Fortbildningen handlar även om att sprida kunskap om naturens alla värden: De sociala, biologiska, pedagogiska och kulturella. Detta efter regeringens mål om "ett rikt friluftsliv i skolan" från 2012.

– Bakgrunden är att alltför många ungdomar inte kommer ut och är för stillasittande. Ett av regeringens mål handlar om allas tillgång till ett rikt friluftsliv i skolan, just det såg man var svårt att uppnå. Så det tog vi fasta på helt enkelt, berättar Joakim Lyander. 

undefined
”Eleverna hade mått bra av att komma ut, få tid att lyssna, se sig omkring och bara få vara”, säger Ann Gillerfors, lärare på Terra Novaskolan.

Någon som hade hittat en trollsländelarv i ån var Tomas Pettersson, lärare för årskurs ett på Orionskolan. Aktiviteten är något han själv hoppas få testa på med sina elever.

– Jag tycker att det är viktigt för eleverna att få komma ut och röra på sig mer, för barn älskar naturen. Jag tror de hade tyckt det var roligt att få se arter i verkligheten. I stället för att läsa om dem i en bok. På det här sättet blir det mer av en upplevelse och därför lättare för dem att lägga det på minnet, säger han.

undefined
Idrottslärarna Natalie Edman och Mathias Johansson från Solbergaskolan fick håva in smådjur.

Idrottslärarna på Solbergaskolan, Natalie Edman och Mathias Johansson, håvade även de efter smådjur. De hoppas få in mer friluftsliv på sina lektioner. Framförallt för eleverna i årskurs 7 och 8, som mest får förberedelse inför friluftsaktiviteter som genomförs i årskurs 9.

– Problemet är att vi har många parallella ämnen och då måste vi låna lektionstid från andra ämnen. Men vi tror ju att våra elever skulle tycka det här var kul. Framförallt de som har lite negativ inställning till idrott och hälsa för de tycker ofta friluftsliv är jättekul, då det inte finns någon prestation eller tävling i det, säger Natalie.

– Just att få göra sin egen eld och få laga mat, det hade de tyckt var kul, fyller Mathias i. 

undefined
Tomas Fröberg och Matilda Gneipelt från Lyckåkerskolan fick steka ägg på vedeldade friluftskök.

Matilda Gneipelt från Lyckåkerskolan fick steka ägg på vedeldat utekök. På deras skola har man redan satsat mycket på utrustning och redskap för utomhusaktiviteter. Hon var med för att lära sig allt det praktiska och bli tryggare i rollen, innan hon tar ut sina elever på utflykter. 

– Jag tror många kanske inte vågar för att man inte vet exakt vad man ska göra och det är mycket att hålla koll på. Men det är ju väldigt viktigt att man gör det, för barnen kommer inte ut annars. I dag rör barn på sig för lite och det hänger ihop med att de är inne för mycket, säger Matilda och fortsätter:

– De som tycker skolmiljön är svår och inte kommer till sin fulla rätt där, gör ofta det i naturen. Då får de en större chans att lyckas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!