Planerar andelsfyrverkeri på valborg: ”En kul grej”

Valborgsmässoafton är runt hörnet. I många socknar planeras för traditionsenligt firande med brasa och kanske en och annan manskör. I Västergarn har Linus Fröström planer på en ny tradition.

Traditionsenlig valborgseld.

Traditionsenlig valborgseld.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Västergarn2024-04-25 11:05

Han har presenterat en idé på sociala medier där privatpersoner kan betala in till ett andelsfyrverkeri som han kommer avfyra på valborgsmässoaftonskvällen.

– Vi brukar köra ett andelsfyrverkeri på nyårsafton som har varit omtyckt. Så nu frågade en gubbe mig om jag inte kunde göra en liknande grej på valborg. Så nu tänker jag att jag gör ett försök, säger Linus Fröström, som är utbildad pyrotekniker och säljer fyrverkerier.

undefined
Fyrverkerier kommer kunna skådas i Västergarn på Valborgsmässoaftons kväll.

Andelsfyrverkeriet är tänkt att avfyras elektroniskt från Västergarns hamn. På sociala medier har röster höjts om att fyrverkerier och valborg inte klingar så väl ihop.

– Ingen har sagt något till mig personligen. Det är alltid någon eller några som har åsikter när vi ska skjuta. Så är det varje gång, säger han.

Är valborg en högtid som behöver fyrverkerier, tycker du?

– Jag har ingen direkt åsikt om det, nu när jag fick frågan så tänkte jag att vi kan prova. Det kan väl vara en kul grej.

Han menar att även om vi på Gotland inte är vana att skjuta fyrverkerier på valborg så finns traditionen i andra delar av landet. Ett argument som ofta tas upp i direkt motsats till att skjuta fyrverkerier, är de djur som blir skrämda av de smällande ljuden från fyrverkerierna. 

– Det är beklagligt om man har hundar som är skotträdda och så. Vi hade tänkt skjuta från piren i Västergarn och jag har varit i kontakt med gårdar i närheten. Det blir inget större fyrverkeri det här, det ska tilläggas, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!