Våren väller fram i Västergarn

Avrinningen till Paviken i Västergarn slår nya rekord. På en vecka steg vattnet med en halv meter.– Jag tror att vi nått kulmen och att det vänder nu. Om det inte kommer mycket mer nederbörd, eller om det börjar blåsa kraftigt sydlig vind så vattnet bromsas i sitt utflöde, säger Lars Gabrielsson.

Vattenlandskap. Ängsmarkerna runt Paviken har förvandlats till en ivrigt forsande vårström. Ulla Gabrielsson blickar ut över vårfloden.  Foto: Henrik Radhe

Vattenlandskap. Ängsmarkerna runt Paviken har förvandlats till en ivrigt forsande vårström. Ulla Gabrielsson blickar ut över vårfloden. Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Västergarn2010-03-27 04:00
Våren har gjort sitt intåg med besked den senaste veckan. När temperaturerna i går eftermiddag klättrade en bra bit upp på den tvåsiffriga skalan, så att även den sista snön i skuggiga skogspartier började ge vika, var det hög hastighet på vattnet som strömmade i kanalerna påväg till utloppet i Västergarn via Paviken.
Lars Gabrielsson, lantbrukare i Västergarn, har den senaste veckan tillsammans med Ulla Gabrielsson, som är ordförande i Västra Vattenrådet, med intresse följt och mätt det ökande tillflödet av vatten i Västergarnsområdet och utflödena till havet.
Vikmyr, norr om Paviken, dikades ut 1942 men i går stod den gamla myrmarken åter en rejäl bit under vatten. Avrinningen via kanaler och vattenvägar slog nya rekord natten till tordagen då Lars Gabrielsson mätte en vattennivå som var en halv meter högre i kanalen jämfört med veckan innan, då snösmältningen ännu inte tagit fart fullt ut. Men i går steg inte vattnet mer, utan låt still på samma nivå.

Strid vattenström
Han har närbelägna marker alldeles intill Paviken, och det är många år sedan han sett en liknande "vårflod". Vattentillströmningen till Paviken liknar en fjällbäck en vårdag, många av träden som i vanliga fall står på ett lagom avstånd från en lugn tillströmning av vatten, står nu i slutet av mars mitt i den strida strömmen. Och själva Paviken har för tillfället flutit ut över det som senare i år blir vackra blomsterängar.
Men sett till de ovanligt stora snömängderna och den långvariga vintern skulle vattenflödet kunna ha varit ännu större. Det har inte varit någon tjäle att tala om, så marken har kunnat ta emot mycket av den töande snön.
Lars Gabrielsson beräknar nivåskillnaden mellan Paviken och havet till enbart 37 centimeter, vilket innebär att hård vind skulle kunna stoppa utflödet, men i år har det inte varit någon sådan sen vinterstorm.
- Det har varit ovanligt gynnsamma förhållanden när det töat. Vi fick ju några dagar då det var kallare, då stannade det upp, och nu har det tagit fart igen.
Tillflödet som passerar Västergarn på sin väg mot havet kommer från ett avrinningsområde som omfattar stora delar av mellersta Gotland, sammanlagt handlar det om 137 kilometer vatten där det mesta strömmar ut genom "nyckelhålet" via Paviken och vidare till Västergarn innan vattnet når havet.

Vattenråd
Observationerna som Ulla Gabrielsson och Lars Gabrielsson gjort runt om på markerna kommer att ingå i Västra Vattenrådets diskussionsunderlag.
På Gotland har åtta Vattenråd tillsatts enligt EU:s direktiv och i samarbete med länsstyrelsen. Västra Vattenrådets sträcker sig från Robbjensån, Varbosån och Idåns avrinningsområden upp mot Visbyområdet och längs kusten. Vattenråden jobbar med att hitta hållbara och långsiktiga lösningar av vattenfrågorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om