Under den senaste veckan har det skrivits ett flertal artiklar angående skollokalernas brister och elevernas hälsa på Västerhejde skola. I rapporteringen kring skolan har föräldrar, politiker, tjänstemän och även elever uttryckt sina åsikter, men några som lyst med sin frånvaro i debatten är skolans lärare samt rektorn Eva-Karin Rönnfors. Nu väljer de dock att tala ut om uppståndelsen och situationen på skolan, och enligt lärarna Kicka Molin, Therese Carlson och Lotta Ullgren är det en sanning med modifikation att man hållit sig undan debatten.
– En del har undrat varför vi är så tysta, men vi är inte tysta. Vi har inte skrikit i media, men vi skriker till de vi behöver skrika åt, nämligen regionen. Jag tycker dock att det är bra att föräldrarna har reagerat, säger Lotta Ullgren, som arbetat på skolan sedan 1981.
LÄS MER: "Föräldrar skickar med barn Alvedon till skolan"
De tre lärarna berättar att man under lång tid varit lojala och jobbat på eftersom man fått löften om förbättringar.
– Vi har hela tiden blivit lovade en ny skola eller uppfräschningar av den befintliga. Därför har vi jobbat på i god tro om att regionen ska hålla vad de lovat, vilket de dock aldrig har gjort.
Therese Carlson, som även är skyddsombud på skolan, fyller i:
– Vi känner en frustration för sitsen vi sitter i, samtidigt som vi vill göra ett bra jobb.
Eva-Karin Rönnfors har varit rektor på Västerhejde skola i 1,5 månad, och hon har nätt och jämnt hunnit sätta sig in i problematiken. Hon säger dock att hon fått rapporter från lärarna om att allt inte är som det ska.
– Jag måste se till att personalen och barnen mår bra, det är min viktigaste uppgift, säger hon.
Hur kan du som rektor agera för att göra något åt problematiken?
– Det jag kan göra är att fungera som någon form av transformator, där jag tar emot åsikter och synpunkter från personalen på skolan, för att sedan skicka dem vidare till förvaltningschefen.
LÄS MER: Politiker frustrerade över barnens situation
Eva-Karin Rönnfors säger att hennes roll är svår, där hon hamnar mitt emellan personalen och förvaltningen.
– Jag måste förhålla mig till politiska beslut och till alla parter, men jag tycker att jag har en bra dialog med min chef, vilket underlättar i sammanhanget. Jag känner ändå en glädje i att kunna vara med och stötta så att vi förhoppningsvis får det bättre.
Rektorn hyllas även av lärarna, som säger att det varit lite trassligt på rektorsfronten tidigare.
– Det känns som att Eva-Karin är rätt kvinna på rätt plats, och vi är jätteglada att hon är här. Det känns som att hon lyssnar och tar det vi säger vidare, säger Therese Carlson.
De tre lärarna är noga med att påpeka att de är stolta över den verksamhet som bedrivs på Västerhejde skola, och vill inte att den blandas ihop med problemen med lokalerna.
– Det är en rädsla vi har när det blir så mycket skriverier i medierna, att skolverksamheten ska dras med och kopplas samman med lokalproblematiken, säger Kicka Molin och får medhåll från Lotta Ullgren.
– Vi gör det förbaskat bra med de lokaler vi har, och vi har en väldigt god dialog med föräldrarna. Vi är även väldigt tacksamma för deras stöd i det här, säger hon.
Varför har ni stannat kvar på skolan, trots de långvariga problemen?
– Det är tack vare kollegorna. Man har funnit en djup vänskap och harmoni med människorna man har omkring sig, säger Kicka Molin.
LÄS MER: Nya bud: Inga nya lokaler till barnen
Eva-Karin Rönnfors är glad att personalen stöttar varandra under rådande situation, men lägger till att även sådan stark harmoni kan slitas sönder, om problem får leva kvar för länge.
– En sådan här process sliter sönder. Goda relationer tar lång tid att bygga upp, men kan snabbt raseras.
Skyddsombudet Therese Carlson håller med:
– Det är tur att man har ett annat fokus om dagarna än den här processen. Hade det här varit ett kontorskomplex vete katten om någon jobbat kvar överhuvudtaget.
Hur mår ni om dagarna?
– Man kan väl säga som så, att huvudvärk inte är något som bara barn får. Alvedon äter vi nog lite till mans här, säger Therese Carlson.
I de artiklar som skrivits om Västerhejde skola har regionens olika förvaltningar lagt skulden på varandra, vilket upprört de anställda på skolan.
– Man känner sig som en fullkomlig idiot, och man känner sig lurad. Vi löser konflikter här på skolan varenda dag, och de kan inte ens lösa vem som ska göra vad, säger Kicka Molin.
Det var dock framförallt ett uttalande från en tjänsteman på regionen som fick lärarna att gå i taket.
– Han säger i princip att vi inte talat om vad vi behöver. Det är en ren lögn. Jag blev tvärförbannad. Vi har listat och skickat flera mejl med vad vi behöver, säger Lotta Ullgren.
LÄS MER: Desperata föräldrar bjuder in till stormöte
Lärarna och rektorn räknar upp ett flertal olika problem som har med lokalerna att göra. Det handlar dels om den bristfälliga ventilationen, om trångboddheten och om matsalen som inte räcker till åt alla elever. På frågan vad som egentligen är värst kommer dock ett annat svar.
– Det absolut värsta att att vi blivit lovade förbättringar så länge jag kan komma ihåg i princip. Jag såg i någon artikel att Brittis Benzler säger att hon är ledsen, men vem är det egentligen som är ledsen?, frågar sig Lotta Ullgren.
I nästa vecka anordnar skolans föräldraråd ett stormöte om lokalproblematiken i Västerhejde bygdegård. På plats kommer bland andra barn- och fritidsnämndens ordförande Brittis Benzler, byggnadsnämndens ordförande Karl-Allan Nordblom samt tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell att vara. Lärarna och rektorn på Västerhejde skola hoppas att mötet kan ge dem klara besked om framtiden.
– Jag hoppas att man når fram till ett samförstånd mellan förvaltningarna och att man slutar kasta skulden på varandra. Nu måste det komma en plan som är på riktigt, säger Eva-Karin Rönnfors, och Lotta Ullgren fyller i:
– Och jag vill slippa fler tomma löften. Jag tycker det är väldigt bra av föräldrarna att kalla till det här mötet. Nu måste vi prioriteras!