Baddagar i 1800-talsstil vid Fridhems pensionat

Ett trettiotal 1800-talsentusiaster klev in i sin tidsbubbla över en helg på pensionat Fridhem och ägnade sig åt Visby baddagar. Temat, detta sjunde år som dagarna arrangerades, var sport. Typ krocket, sabel och kanske lite tennis...

Intresset för textilier. Det är den gemensamma nämnaren för Anna Larsdotter, polis från Gotland och Helena Brodd, upphandlare från Stockholm, när de befinner sig i 1800-talsbubblan.

Intresset för textilier. Det är den gemensamma nämnaren för Anna Larsdotter, polis från Gotland och Helena Brodd, upphandlare från Stockholm, när de befinner sig i 1800-talsbubblan.

Foto: Lasse Linusson

Västerhejde2020-08-17 18:52

Var och en blir salig på sin fason. För de som är anslutna till grupperingen "Svenska 1800-talssällskapet" kan fasonen varmed denna salighet uppnås vara en ångbåtstur eller en runda i gamla Linköping. Men det kan också vara en helg med pensionatsvistelse på Fridhem, strax utanför Visby. 

Den gångna helgen arrangerades, och utan att gå för långt skulle man nog kunna säga firades, Visby baddagar på pensionatet och dess närhet. Det skedde för sjunde året i rad. En del aktiviteter fick utgå, för att man skulle kunna träffas och umgås utan att trängsel och risk för smittspridning skulle uppstå. 

I inbjudan till baddagarna påpekades också att 1800-talsmänniskorna skulle komma att umgås med en del "mugglare" varför man borde visa hänsyn genom att inte vara för högljudd. Även om det verkade som om den regeln inte tillämpades vid lördagmorgonens psalmsång. Annorlunda i år var också att baddagarna inte inföll vid Eugeniadagen den 20 juli. Men annars.

Hela alltihop; strandliv, sportande, frukosterande, dinerande – allt genomförs i dräkter och man håller sig till mode från mellan 1870 och 1900.

Anna Larsdotter är "husfru" för Visby baddagar. Så kallas uppgiften för de som tagit på sig ansvaret för aktiviteter i olika delar av landet inom det löst sammansatta sällskapet, som inte är en förening, men en facebook-grupp med personer som lärt känna varandra genom det gemensamma intresset för dräkter och historia.

Anna flyttade till Gotland från Stockholm 2003 och har ett starkt historieintresse, bland mycket annat är hon volontär vid Gotlands Museum och var mycket engagerad när 100-årsfirandet av kvinnlig rösträtt genomfördes förra året. 2013 kom hon i kontakt med 1800-talssällskapet.

– Jag har alltid haft ett stort intresse av gamla kläder, säger Anna Larsdotter, som till vardags arbetar som polis i Visby.

– Men nutida konfektion intresserar mig inte, det är för mycket slit och släng.

2014, på årsdagen av prinsessan Eugénies födelsedag den 20 juli, firade fyra gotlänningar och två fastlänningar Visby baddagar för första gången. Avsikten var inte att det skulle bli ett återkommande evenemang, men Anna Larsdotter är förtjust i platsen och fascinerad av historien kring Eugénies liv och gärning; med välgörenhet, frigörelse, hälsa, kultur och natur som några nyckelord. Så baddagarna återkommer – och växer så sakteliga.

Sport var temat i år. Sedan psalmsången efter frukosten klingat ur minglades det i salongen och man kunde snappa upp lite av gästernas funderingar om sport-aktiviteterna:

– Jag har några pistoler.

– Vi har sytt tenniskläder.

– Men det finns ingen bana.

– Äsch, vi kan vandra lite i trädgården och vifta med racketar.

– Vi har krocket!

– Bad är också sport!

Sagt och gjort och väl i linje med evenemangets rubricering drog sällskapet ner till stranden, där en och annan mugglare höjde på ögonbrynen.

Helena Brodd berättar om bakgrunden till att hon drog i gång 1800-talssällskapet och om sitt intresse för textilier:

– Jag dansade folkdans och sydde en folkdräkt. Jag kunde sy som fyraåring. I textilslöjden ville jag sy jeans som elvaåring, men fick vänta ett år, trots att jag kunde! Efter studier i modehistoria med mera på UCLA i Davies, Kalifornien kom jag hem och träffade det gamla gänget som bildat en sekelskiftesgrupp.

1800-tal på 2000-talet

Svenska 1800-talssällskapet startade för tio år sedan. Man gör roliga saker tillsammans i 1800-talsdräker, men det är inte fråga om en sammanslutning som "lajvar"; man är sig själv. Exempel på aktiviteter: skridskoåkning i Kungsträdgården, Stockholm, stora krinolindagen i Gamla Linköping, sekelskiftesdagar i Marstrand, ångans dag i Mariefred, Amerika-dagen i Kisa och, inte minst, Visby baddagar. Anslutna till gruppen har också tagit sig an statistuppdrag för TV och film. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!