Barnfamiljer ska lockas till kyrkans mark

Västerhejde kan få ett 30-tal tomter på kyrkans mark. En begäran om planbesked har lämnats in.

Kartan visar de två områden som Prästlönetillgångar i Visby stift arbetat med. För det mindre området blev detaljplanen klar 2019. Nu ansöker man om planbesked för Västerhejde Annex 1:1.

Kartan visar de två områden som Prästlönetillgångar i Visby stift arbetat med. För det mindre området blev detaljplanen klar 2019. Nu ansöker man om planbesked för Västerhejde Annex 1:1.

Foto: Carin Johanson

Västerhejde2021-11-26 06:01

Det är andra gången som Prästlönetillgångar i Visby stift ansöker om planbesked för ett område i Västerhejde. Den förra ansökan lämnades in 2015 och gällde ett mindre område vid Sigrajvs (Västerhejde Annex 1:8). Planen antogs 2019. Prästlönetillgångar sålde förra året marken med färdig detaljplan till Gåshagen Projekt AB för fem miljoner kronor.

Tanken är att göra likadant den här gången, men med ett betydligt större område. Västerhejde Annex 1:1, som ligger i nära anslutning till området vid Sigrajvs, kan enligt ett första utkast till plan ge plats för ett 30-tal tomter på omkring 2 000 kvadratmeter.

Förslaget är framtaget av förra stadsarkitekten Carin Johanson, som även svarade för planen vid Sigrajvs. I ansökan om planbesked beskrivs områdets framtid så här: ”Målsättningen är att naturtomter ska locka framför allt barnfamiljer till bostadsområdet, som med sitt tätortsnära läge kan utgöra ett komplement till Visbys bostadsutveckling. Den centrala skogsmarken ska förädlas och bli en gemensam grön lunga i området. Ett befintligt gångstråk från den närliggande bebyggelsen tangerar denna. På sikt kommer ekologiska samband att stärkas när produktionsskogen plockavverkas och tillåts åldras.”

För att husen ska smälta in väl på skogstomterna föreslås de få nätta volymer med sadeltak. Fasaderna ska om möjligt vara i trä. Prästlönetillgångar ser gärna att husen blir energisnåla med exempelvis integrerade solpaneler och gröna tak.

– Vi vill vara med och utveckla områden fram till en detaljplan. Därefter planerar vi att sälja hela fastigheten och låta någon annan ta över exploateringen, säger Arvid Mickelåker som är egendomsförvaltare vid Visby stift.

Antalet tomter begränsas delvis av att hänsyn tas till en liten bäck med skydd på 100 meter. Nu finns dock förslag om att lätta på reglerna för sträder och vattendrag, vilket kan ge fler tomter.

Tillfart kan komma att bli ske via den gamla stridsvagnsvägen som löper mot skjutfältet. Området ligger utanför påverkansområdet för Tofta skjutfält, men inom det sekundära vattenskyddsområdet.

Prästlönetillgångar i Visby stift har gjort en del markaffärer i Västerhejde den senaste tiden. Förutom försäljningen av Västerhejde Annex 1:8 har tre tomter vid den så kallade Träkumlagropen sålts till Eksjöhus. Dessutom har den åkermark som tidigare arrenderades av plantskolan i Västerhejde fått ny arrendator.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!