Norr om Ygnevägen i Västerhejde har de senaste åren ett helt nytt bostadsområde med främst parhus, börjat ta form. Men för sin tredje byggnadsetapp på området har byggherren, Atmosphere Home, stött på patrull. En granne till fastigheterna där man sökt och fått bygglov för ett antal parhus på totalt på fem tomter, har delvis fått rätt i mark- och miljödomstolen efter sin överklagan av regionens och senare länsstyrelsen beslut att bevilja bygglovet.
Mark- och miljödomstolen anser, i sitt beslut från slutet av augusti i år, att bygget strider mot detaljplan på två av de överklagade punkterna: husens totala höjd samt husens avstånd till tomtgränsen.
På den första punkten, där domstolen anser att takhöjden överskridits, är bedömningen inte bara felaktig utan även fullkomligt ologisk, menar Martin Nilson, vd på Atmosphere Home:
– För det första så har domstolen fastslagit att takfotshöjden, som är det mått vi använt oss av, är detsamma som taknockshöjd – trots att någon sådan bestämmelse inte finns i lagen. Man har alltså frångått praxis.
Martin Nilson understryker att varje domstol kan döma som de vill, men att ett avsteg från praxis ska medföljas av en redogörelse för hur man resonerat.
– Något sådant resonemang finns inte i domslutet. Rent logiskt så kan inte domen stå för sig själv, för den är helt enkelt ologisk.
Ytterligare en sak som är motstridigt, enligt Martin Nilson, är det faktum att vissa av husen inte anses strida mot dessa regler.
– Vissa hus har sadeltak vilket anses okej enligt domstolen, det är bara att de husen i så fall är högre. Så deras logik skulle ju resultera i att varje hus är otillåtet, vilket alltså inte är fallet här.
Utöver bygghöjden anser mark- och miljödomstolen att flera av huskropparna står för nära tomtgränsen. Byggherren har dock valt att placera de så, delvis för att skapa en större yta i utkanten av området, mot grannens fastighet.
– Den som lämnar bygglov har rätt att göra ändringar om det är att betrakta som avsteg av mindre betydelse. Det är här som husen faktiskt hade hamnat närmare grannen som överklagat, om vi fullt ut följt detaljplanen.
Såväl regionens miljö- och byggnämnd som byggherren har begärt att beslutet i mark- och miljödomstolen, MMD, ska prövas i nästa instans, mark- och miljööverdomstolen (MÖD).
– Vi har ju haft ett nära och väldigt bra samarbete med Region Gotland hela vägen. De har varit med att upprätta den gestaltningsplan som vi utgått från, och vi vet att de har liknande resonemang i sin yrkan, säger Martin Nilson.
Men vad händer om ni inte får det prövat?
– Vi hoppas såklart att vi får det, och att mark- och miljöverdomstolen ska komma fram till en annan slutsats. Jag tycker som sagt att det är en bristfällig dom på flera sätt, men i slutändan är det inte jag som dömer.
Skulle det inte gå bolagets väg i en ny prövning, kommer det inte att stoppa byggprojektet, tillägger Martin Nilsson:
– Vi fortsätter att jobba på plats och bygger invändigt. Man ska komma ihåg att det här är under överklagande, domen har alltså inte vunnit laga kraft. Det är ju folks framtida liv vi bygger för och det är ett av skälen till att vi inte ännu kört på.
– Om det sedan visar sig att vi måste åtgärda något för att det strider mot reglerna så kommer vi i så fall att flytta på ett hus på tomten. Det blir troligtvis mycket kostsamt men hellre det än att vi mister projektet, fortsätter han.