Byggmöjligheter i fokus på skjutfältsråd

Ett sextiotal personer kom när P18 arrangerade sitt första skjutfältsråd. Många gotlänningar ville veta hur möjligheterna för att bygga nära fältet kommer att se ut i framtiden.

Ett sextiotal personer kom på torsdagen till Suderbys herrgård för att delta på P18:s skjutfältsråd.

Ett sextiotal personer kom på torsdagen till Suderbys herrgård för att delta på P18:s skjutfältsråd.

Foto: Emelie Stenqvist

Västerhejde2019-11-14 22:16

För första gången sedan P18:s återupplivande arrangerade regementet ett skjutfältsråd. Inbjudna till torsdagens träff var alla som själva anser att de berörs av skjutfältets verksamhet eller de som bara är nyfikna. Syftet med skjutfältsrådet var enligt regementschef Mattias Ardin att informera kring verksamheten samt att diskutera med allmänheten.

– Det här är en verksamhet som påverkar bygden. Folk bor och har sina liv här så det är viktigt att ha en dialog med människor, sa han.

Några som tog tillfället i akt att få ytterligare information var Conny Olsson och Charlotte Olsson från Eskelhem. De var främst på plats av en anledning.

– Vi har tidigare lämnat in en ansökan om bygglov men vi fick kalla handen. Vi vill se vad det finns för chanser att få bygga senare, sa Charlotte Olsson.

Det var de inte heller ensamma om. När det väl var dags för frågestund märktes det tydligt att det är just byggfrågan som främst väcker frågetecken.

En person undrade om det aldrig någonsin kommer att gå att bygga inom påverkansområdet, vilket Ulrika Gustafsson, handläggare på infrastrukturavdelningen på Högkvarteret, menade att det kan komma att gå.

– Vi har just nu en dialog med regionen om vi kan hitta en möjlig bebyggelseutveckling i påverkansområdet, om vi kan anpassa något på fältet så att det matchar med regionens önskemål. Men den analysen behöver få ta tid, sa hon.

Hon förklarade att anledningen till att det är svårt att få bygga inom påverkansområdet är då det kan ha en påverkan på riktsintresset, alltså Tofta skjutfält. På vilket sätt då var det någon som undrade och fick svaret att det framför allt handlar om bullernivåerna. 

Om en fastighet utsätts för bullernivåer som är för höga kan det i sin tur skada riksintresset genom att Försvarsmakten då kanske inte får utöva sin verksamhet på platsen så som de önskar. 

– Försvaret har ingen möjlighet att göra undantag. Vår verksamhet prövas om vi ska få tillstånd eller inte, sa Ulrika Gustafsson och menade att om det är för många fastigheter som utsätts för höga bullernivåer så kan det i sin tur leda till att Försvaret inte får sitt tillstånd. 

Nästa skjutfältsråd kommer att hållas i vår och därefter är tanken att de ska äga rum två gånger per år. 

P18:s regementschef Mattias Ardin framförde att det är viktigt att nå ut med information till allmänheten och att föra en dialog med gotlänningarna.
P18:s regementschef Mattias Ardin framförde att det är viktigt att nå ut med information till allmänheten och att föra en dialog med gotlänningarna.
Karta: Suderbys Herrgård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!