En kylslagen novemberdag 2018 fick de första inflyttarna nycklarna till sina bostadsrätter vid Hallbrosvägen.
– Vi fick dem samtidigt, och åkte ut hit allihopa. Då var det bara en liten skogsväg, den dagen var vägen full av släpkärror, säger Johan Nyd, som tillsammans med Ida Larsson lyckades köpa själva visningslägenheten.
Uppkrupna i soffan har de en vidunderlig utsikt över landskapet, som nästan tycks fortsätta in i deras vardagsrum.
– Vi har en rådjursfamilj med fem rådjur precis här utanför, säger han och berättar att den första etappen, där han i dag är ordförande i bostadsrättsföreningen, består av sju huskroppar med totalt 14 lägenheter och tre fristående hus med en bostadsrätt vardera.
Projekteringen av området gick till en början trögt, i flera års tid, innan entreprenören Atmosphere Home tog över.
– De hade tänkt sig att det här skulle bli sommarlägenheter, men det blev precis tvärtom, säger Johan Nyd.
Att hans pappa är gotlänning och att familjen som först köpt lägenheten backade ur gjorde att Johan och Ida kunde skriva kontrakt.
– Vi gav 2 250 000 kronor. I Visby hade det blivit en miljon till. Det här är innerstadskänsla kvalitetsmässigt, men landet, med designade lägenheter och bevarad natur runt omkring, säger han och berättar att månadsavgiften ligger på 4 300 kronor.
De som bor högst upp har takterrass med sol dygnets alla ljusa timmar, och dessutom en större uteplats på våning två. Johan Nyd och Ida Larsson har i gengäld grönt gräs och markplan under fötterna.
Förutom sina dryga 80 kvadrat med påkostade material som kalkstensgolv från Slite, har de nyligen glasat in en del av huskroppen som tidigare ett uterum. Av överbliven sten har en vacker mur tagit form, mot uteplatsen i söderläge.
Att många träd bevarats och ramar in de nya huskropparna, är uppskattat av de som flyttat in.
– Det ger området en tydlig karaktär. Vi har nära till naturen, vi kan cykla till Kuse änge och ner till Fridhemsviken och bada, säger Anton Lange, ordförande i bostadsrättsförening etapp två.
Född och uppvuxen i Hemse kände Anton Lange och hans blivande fru Emilie, när de båda var i 20-årsåldern, att Hemse och Gotland var för litet.
– Vi flyttade till Stockholm, men när vår äldsta skulle fylla fem år kände vi att vi ville flytta hem, säger han medan Olivia hoppar studsmatta med sin lillebror Love ute på tomten som hör till deras lägenhet.
Familjen Lange drömde som så många andra om ett hus nära Visby, max tio minuter bort.
– Bostadsmarknaden 2021 var helt galen. Vi skulle åka över för visning, men ett hus kunde gå upp en miljon i pris och vara sålt redan innan vi kom på visning, säger Anton Lange.
De ändrade sökningen på nätet till bostadsrätter, och då blev det bingo.
– När det här dök upp var det var check på allt! Åtta minuter till stan. Fyra minuter till bussen. Den hade en liten tomt. Och med barn är det så skönt att allt är nytt och att man inte behöver lägga massa tid på att renovera, säger han.
För 3,2 miljoner kronor blev bostadsrätten deras. Månadsavgiften för 105 kvadratmeter landar på drygt 5 000 kronor.
– Vi firade julen 2021 i flyttkartonger. Det var ändå härligt, att komma till Gotland kändes som en enda lång utandning, säger Anton Lange.
Emilie var den i familjen som hade trivts bäst i Bromma, och hon hade haft en del funderingar inför flytten.
– Att få bo så här, nära naturen och havet, är så mycket lugnare, säger hon och berättar att farhågorna kom på skam och att hon älskar att kunna cykla ner till Ygne och äta middag.
Vilka grannarna var, om de var sommarboende eller äldre som flyttat till Gotland på ålderns höst, var svårt att se den där första mörka vintern.
– Vi hade sett någon barncykel, men när det blev vår sprang det ut barn överallt! I dag skulle jag tro att nästan hälften av de som bor här är barnfamiljer, säger Anton Lange medan pannkakssmeten väntar på stekpannan.
Från balkongen på tredje våningen, jo familjen har faktiskt tre våningar, vinkar Love och ropar högt på kompisen Ivar nedanför.
– Det här känns lite som ett engelskt "townhouse", en väldigt speciell boendeform som vi trivs väldigt bra med, säger Emilie Lange.
En granne har ett byggprojekt på gång och sågen framme. Bostadsområdet är i högsta grad fyllt av liv. Johan Nyd berättar om mängder av olika yrkesgrupper, och en grannsämja utöver det vanliga.
– Det är halloween, påsk och jultidningar. Barnen äger det här området, det är inget snack om det, säger han.
En bit bort lockar visning av en lägenhet många nyfikna till området. Det ska växa betydligt, i flera olika etapper.
I familjen Langes bostadsrättsförening, etapp två, finns tolv lägenheter. Sommaren 2021 stod 19 lägenheter klara i etapp tre.
Etapp fyra har stött på motgångar och stått still i mer än ett års tid, där en huskropp måste flyttas efter en överklagan.
– Där får en del trevåningslägenheter med takterrass. Andra får en lägenhet i en våning, medan de ovanpå får två våningar, säger Johan Nyd.
Etapp fem, ut mot Ygne- och Toftavägen, kommer bli det sista i området som då får totalt 94 bostadsrätter, berättar han.
En lekpark med grill, fotbollsmål och gunga ska smälta in i den omgivande skogen. Och på projekteringsstadiet finns en solcellspark ute på åkern intill, som ska förse de boende med klimatsmart el.
Efter snart sju år stortrivs Johan Nyd och Ida Larsson fortfarande med såväl boendeform som grannar.
– Här sitter folk ofta ute och det händer att man blir bjuden på en drink eller sangria av en granne, säger Johan Nyd.
Höga byggkostnader har lagt planer på bostadsrätter på andra delar av ön, som Fårösund och Östergarn, på is. Att det fortsätter att byggas med fler bostadsrätter utanför Visby, och att lokala utvecklingsbolag fortsätter att jobba för det, menar både Anton Lange och Johan Nyd, är rätt väg att gå för att lösa bostadsbristen.
– Den här boendeformen kanske inte passar alla, men att få vara en del av ett samhälle och en gemenskap betyder rätt mycket. Man lever tillsammans i en gemenskap, men man har ändå sin egen "lilla ö", säger Anton Lange.
Att Olivia och Love har nära till kompisar, och han och Emilie enkelt kan kila över och låna lite buljong eller en klick smör av en granne, är något de inte självklart hade fått om de köpt en vanlig villa på landet.
– Jag säger inte att jag bor i en lägenhet i Västerhejde. Det här är ett parhus – med egen trädgård i ett nybyggt område, säger han.