Under onsdagskvällen bjöd Västerhejde socialdemokratiska förening in till ett öppet möte för allmänheten om Försvarsmaktens etablering på Tofta skjutfält. Inbjudna var riksdagsledamot Hanna Westerén (S) som berättade om bakgrunden till riksdagens och regeringens beslut om återetableringen på Gotland; regionstyrelsens andra vice ordförande Meit Fohlin (S) som berättade om regionens roll, inflytande och syn på återetableringen och det omdebatterade påverkansområdet som bland annat sätter stopp för nybyggnation i flera socknar som gränsar till Tofta skjutfält; samt regementschef Mattias Ardin som bland annat berättade om vad som sker på skjutfältet just nu och vad som händer härnäst.
Trots att publikens frågor skulle sparas till sist kunde flera personer inte hejda sig när Mattias Ardin pratade om försvarets utökade påverkansområde kring Tofta skjutfält och att Försvarsmakten vill se alla bygglovshandlingar i varje ärende inom området och att det alltid görs en enskild bedömning i varje ärende.
– Men Försvarsmakten säger ju nej till alla bygglov, utropade en av åhörarna.
Mattias Ardin uttryckte många gånger under kvällens gång sin förståelse för gotlänningarnas frustration och påpekade att han själv är gotlänning och har många vänner som bor inom påverkansområdet och därmed påverkas av försvarets verksamhet. Han förklarade att han i det här sammanhanget representerar en myndighet och att åhörarna måste acceptera att han måste svara på frågorna därefter.
Många frågor gällde bygglov och buller, frågor som både Mattias Ardin och Meit Fohlin fick besvara.
En fråga från publiken var hur byggstoppet påverkar försvaret, om de vill bygga bostäder åt sina anställda.
– De ärendena kommer att behandlas på samma sätt som alla andra, svarade Mattias Ardin.
Meit Fohlin pratade bland annat om hur lite inflytande Region Gotland har när det gäller bygglovshanteringen.
– Region Gotland har inte på något sätt övergett frågan. Vi har ingen makt, det vi kan göra är att föra gotlänningarnas talan och försöka hitta en väg framåt, sa Meit Fohlin.
Många i publiken uttryckte frustration över att regelverket gör att de "straffas" för försvarets buller, trots att de inte lider av oväsendet.
– Vi får en regel som gör det värre för oss än själva bullret, uttryckte en man i publiken.
En annan påpekade att det bullrade mer på 1970-talet, men då var det inga problem att bygga hus.
– Jag tror att du har rätt, det bullrade mer då. Men vi fick en ny miljöbalk, med andra lagar och regler som styr, svarade Mattias Ardin.
Denise Martis, som driver hundpensionat i Stenkumla nära länsväg 140 och Tofta skjutfält, tyckte att försvaret sätter onödiga käppar i hjulen för de kringboende.
– Jag har inget emot försvaret. Jag skiter i om ni skjuter 365 dagar om året, det gör mig inget om fönstren skallrar och det viner över huvudet som det gjorde på pappas tid. Jag litar på er! Jag kan sova även om ni skjuter och mina djur bryr sig inte, men jag kan inte bygga ihop min flygel med bostadshuset! Det är bygglovet, löser ni det så slipper ni få en massa onödiga fiender!
Denise Martis anförande mottogs av applåder från publiken och förståelse från Mattias Ardin.
– Det här är ett viktigt medskick till Mattias, kommenterade Meit Fohlin och fortsatte:
– Det vi lider av är att det fattas beslut på en högre nivå, där vi inte är med. Ta med er det högre upp, Mattias och Hanna!