Gotlänningen som gav rejäl folkökning

Till nyår firar familjen Wahlgren sex år som gotlänningar. Barnens tårar över att behöva flytta har bytts till ren glädje. I dag ångrar de inte föräldrarnas beslut.

Familjen Wahlgren pendlar ofta även efter flytten till Gotland, till vänner på fastlandet, i jobbet, och Hampus hem från rymdgymnasiet i Kiruna.

Familjen Wahlgren pendlar ofta även efter flytten till Gotland, till vänner på fastlandet, i jobbet, och Hampus hem från rymdgymnasiet i Kiruna.

Foto: Henrik Radhe

Västerhejde2019-12-27 08:11

När Mattias Wahlgren från Gotland träffade Anneli från "Sumpan" i mitten på 1990-talet pendlade de till varandra praktiskt taget varje helg. 1996 flyttade han in i hennes etta i Sundbyberg. Den byttes mot en trea, men när barnen Lucas och Hampus kom lämnade de Stockholm för "lugna" Vallentuna.

– Det var knivdåd på Vallentuna gymnasium. En man hittades död i ett industriområde och en misshandel i centrum filmades och visades i programmet "Efterlyst", säger Anneli Wahlgren och berättar hur otryggheten sakta kom krypande.

Mattias tillbringade två och en halv timme om dagen med att pendla till och från jobbet. Om Anneli hade otur kunde det ta henne fyra timmar i rusningstrafik att ta sig hem från jobbet som lönekonsult i Uppsala.

– Vi jobbade deltid båda två för att hinna hämta pojkarna på dagis, säger Mattias Wahlgren.

På hösten 2013 dök tjänsten som kommunikatör i Visby domkyrkoförsamling upp och Mattias sökte. Alla pusselbitar föll plötsligt på plats, Anneli kunde byta till Grant Thorntons Visbykontor och huset i Västerhejde blev till salu. Men alla blev inte lika glada när beslutet var fattat.

– Grabbarna grät i 45 minuter i sträck när vi berättade att vi skulle flytta, säger Mattias Wahlgren.

Men flytten gick ändå över förväntan och kan sammanfattas i ett enda ord. Närhet. Närhet till varandra, på Gotland fick familjen mer tid tillsammans. Närhet till Mattias stora släkt, där kusinen Harry gick i Hampus klass och A-kusinen Idun i Lucas klass.

Livet blev lugnare, och äntligen kunde Anneli skaffa hund.

– Jag hade tjatat om att flytta i ett par år. För mig har Gotland alltid varit att komma ifrån stressen. Här kan jag gå ner till stenstranden vid Ygne – det ger frid och inre harmoni, säger hon och myser med tibetanska terriern Kola.

Ganska oväntat flyttade också hennes föräldrar efter, så även hennes syster. Föräldrarna köpte hus i Vall och systern en lägenhet i Klintehamn.

– En gotlänning lämnade ön och tog med sig sex fastlänningar. Jag har gjort min plikt, säger Mattias Wahlgren inte utan en viss stolthet.

Han är noga med att poängtera att han inte flyttade tillbaka, utan till, Gotland efter 16 år.

– Det är så mycket som har hänt här, det är inte samma ö, och jag är inte heller densamma, säger han.

På minussidan upplever de arbetsmarknaden, där få vågar byta jobb. Att behöva pendla till vänner som finns kvar på fastlandet kostar också både tid och pengar.

– Det är inte lika lätt att bara sticka över och ta en fika, det kan jag sakna, säger Anneli Wahlgren.

Med sex år i backspegeln har familjen en del erfarenheter i bagaget. När det gäller just bagage är de glada att de anlitade en flyttfirma och inte körde sina 43 kubikmeter själva på släpvagn. Efter flytten har de försökt att ha barnens behov i fokus, vilket inneburit många resor till kalas i Vallentuna.

– En av oss åkte med upp över dagen med båten. För att det var viktigt att de inte skulle behöva klippa kontakten, säger Anneli Wahlgren.

Deras råd till andra är absolut att våga satsa på Gotland.

– Får man chansen ska man testa. Stockholm finns kvar, och jobben också, säger Anneli Wahlgren.

Över julen kommer äldste sonen Hampus hem. Han pluggar första året på rymdgymnasiet i Kiruna. Jämfört med rymden är Gotland trots allt inte så avsides ändå.

Familjens bästa tips

Bästa tipset är att våga chansa. 

För oss var jobbet det avgörande steget, sedan gick allting fort.

Tänk efter vad du har för boende, och vad du vill ha på Gotland.

Tänk igenom vad som gäller vid fastighetsköp, så att allting klaffar med bankens krav.

Om du har större barn, prioritera deras behov och sätt dem i första rummet vid stora förändringar.

Ta råd från andra när det gäller val av förskola och skola.

Försök att skapa kontakt tidigt med nya grannar, vänner och klasskompisar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!