Målet: Att få fler att äta gotländsk mat

Gotlänningarna vet vad ön serverar. Men hur ska man få fler att lägga gotländskt på tallriken? Det var en av de frågor som diskuterades under tisdagen.

En rad frågor diskuterades under konferensen. Bland annat hur gotländska producenter kan få fler att välja gotländskt, samt hur man kan få fler att få upp ögonen för Gotland som matdestination.

En rad frågor diskuterades under konferensen. Bland annat hur gotländska producenter kan få fler att välja gotländskt, samt hur man kan få fler att få upp ögonen för Gotland som matdestination.

Foto: Emelie Stenqvist

Västerhejde2019-11-13 10:00

Dagens gutamålsord är speis, måltid. I alla fall enligt välkomstskylten på Suderbys herrgård, vilket var passande med tanke på den konferens som pågick på övervåningen. För andra året i rad arrangerade Region Gotland och länsstyrelsen "Gotlands mat- och livsmedelskonferens". 

Programmet bjöd på en rad punkter som på olika sätt närmade sig temat hållbar mat. En av konferensens stora frågor var hur Gotlands mat- och livsmedelsnäringar kan stärka sin konkurrenskraft på marknaden.

Enligt Lars Nellmer, processledare för Gotlands mat- och livsmedelsstrategi, är ett av svaren samarbete. 

– Företag och myndigheter behöver samarbeta för att öka det gotländska värdet. De senaste två åren har minst tjugo nya samarbeten skapats, sa han.

Att värdet av mat från Gotland har ökat nationellt är något som syns i en analys som länsstyrelsen och Region Gotland har låtit göra. Försäljningsdata från alla svenska butiker visar att ökningen för ett urval av produkter från ön mellan 2017 och 2018 var tolv procent. 

– Gotland tar marknadsandelar. Konsumenterna efterfrågar närproducerat och för dem är gotländskt närproducerat, så det får konsumenterna att välja gotländska varor, sa Lars Nellmer.

På konferensen deltog många lokala företagare men även privatpersoner och politiker. En av dem var Brittis Benzler (V). Hon tyckte bland annat att antropologen Dr. Katarina Graffmans föreläsning var givande.

– Det var intressant för hon pratade om hållbarhetstrenden och ställde sig frågan om den verkligen finns. Jag tyckte också att det var bra att hon framhävde att det behövs regleringar för att nå de globala målen. Det räcker inte alltid med folks goda vilja, sa hon.

Jenny Lundahl från den ideella föreningen Tillsammansodling Visby var också nöjd med dagens föreläsningar och diskussioner.

– För att klara av omställningen tror jag att alla måste vara mer involverade.

De båda tyckte att det var positivt att föreläsarna slog ett slag för att det inte behöver vara svart eller vitt när det kommer till hållbar utveckling.

– Vi behöver se mer helheter. Det måste inte vara antingen eller. På Gotland skulle jag vilja se att vi fortsätter att bibehålla det som är bra men att man också satsar mer på gröna proteiner. Man måste inte sluta att äta kött helt men vi behöver äta mindre kött och bättre kött, sa Brittis Benzler.

Jenny Lundahl är engagerad i Tillsammansodling Visby som är en ideell förening som vill undersöka hur man kan odla mat på den plats där man bor.
Jenny Lundahl är engagerad i Tillsammansodling Visby som är en ideell förening som vill undersöka hur man kan odla mat på den plats där man bor.
Karta: Suderbys Herrgård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!