Barn – en miljoninvestering för livet

Att ha barn kostar drygt en miljon kronor till de fyller 19 år. På Gotland gör dyra bostäder ekonomin extra tuff för nyblivna föräldrar.

Kenny Bengtsson och Vera Mårtens flyttade till Gotland i somras, vilket gör att familjen får lägga en större del av sin inkomst på att bo, och dessutom bosparar de till Ester och Ivar.

Kenny Bengtsson och Vera Mårtens flyttade till Gotland i somras, vilket gör att familjen får lägga en större del av sin inkomst på att bo, och dessutom bosparar de till Ester och Ivar.

Foto: Henrik Radhe

Västerhejde2021-10-27 20:45

Hos familjen Bengtsson-Mårtens är mamma Vera just nu den ekonomiska ryggraden. Hennes fasta tjänst som psykolog gjorde att de kunde flytta till Gotland, och pappa Kenny är den här hösten föräldraledig med Ivar, ett år, och Ester som fyllde fem i måndags.

– Jag har alltid tänkt att barnen ska vara välkomna och att vi har fått två var inte förankrat i vår ekonomi, säger Kenny Bengtsson och menar att allt har gått bra utan planering.

Att skaffa barn innebär en investering på drygt 1,2 miljoner kronor, räknat från födseln fram till 19-årsdagen, visar en sammanställning från Swedbank. Då ingår kostnader för mat, kläder, fritidsintressen, månadspeng, presenter, utrustning för barnet, kostnad för större boende, barnomsorg och föräldraledighet – men också barnbidrag. Utan det skulle kostnaden i stället bli över 1,5 miljoner kronor.

Störst påverkan på ekonomin har barn det första levnadsåret, 114 000 kronor, om man tar hänsyn till barnbidraget.

– Man behöver köpa en del utrustning till ett litet barn, men främst beror det på att hushållets inkomst minskar till följd av att man är föräldraledig. Högre kostnader sammanfaller alltså med lägre inkomster för hushållet, så har man kunnat spara i förväg är det något som kan komma väl till användning, säger Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank.

Kenny Bengtsson menar dock att de 114 000 kronorna som banken räknar med för första året går att spara på. Under studietiden i Stockholm levde han och Vera på studiebidrag, vilket har lärt dem att hålla igen på konsumtionen även sedan barnen kom.

– Vi har levt på två studiebidrag under hela Esters liv, säger Vera Mårtens.

Kenny köper sällan nya kläder till sig själv, och mycket av barnens är arvegods – som retrokoftan på Ivar.

– Den har varit min, och lyckligtvis har min mamma sparat den från 1979. Vi har haft begagnad barnvagn och har köpt mycket grejer på Blocket. Se över din konsumtion, och fall inte för rådande trender, är hans råd till andra som vill bort från dyra livsmönster.

En sak är dock fortsatt prioriterad även i familjens nyinflyttade bostadsrätt i Västerhejde – maten. När de bodde i Göteborg, där båda barnen är födda, uppmärksammades deras val.

– Vi blev Västra Götalands mest hållbara konsumenter och äter bara ekologiskt sedan snart tio år. Det är som att bara ha svart i garderoben – man behöver inte fundera på vad det finns för andra färger, säger Kenny Bengtsson om hur det känns att välja eko, och inte handla efter prislappen, där han menar att skillnaden nu blivit liten mot konventionella oekologiska val.

Flytten till Gotland i somras innebär att en större del av familjens ekonomi nu går åt till boende, omkring 10 000 kronor i månaden, betydligt dyrare än på fastlandet.

– Jag tycker egentligen inte att det är rimligt och för mycket pengar för att bo, säger Kenny Bengtsson.

Enligt Swedbank gör de höga bostadspriserna på ön läget värst för ensamstående med barn, som får lägga nära hälften av sin månadsinkomst på att bo.

När Ivar och Ester växer upp kommer familjen att minska sina kostnader, enligt Swedbanks kalkyl. Äldre tonåringar kostar omkring 80 000 kronor per år, inklusive studiebidrag, och minst påverkan på privatekonomin har barn i tre till sex års ålder, omkring 55 000 kronor per år med hänsyn tagen till barnbidrag.

Fram till barnet fyller 19 år får en familj knappt 280 000 kronor i bidrag. Trots att barnbidraget höjdes 2018 täcker det en mindre del av de nödvändiga utgifterna idag än de gjorde före höjningen.

– Idag täcker barnbidraget 32 procent av de nödvändiga utgifterna för en tioåring, medan det år 2010 täckte 39 procent av kostnaderna för barnet. Eftersom barnbidraget inte räknas upp varje år så minskar värdet i takt med inflationen, säger Madelén Falkenhäll.

Drygt hälften, 53 procent, i bankens kalkyl använder hela eller delar av barnbidraget till nödvändiga utgifter, medan 47 procent sparar delar av bidraget.

– Det är jättebra om man har utrymme att spara till sina barn, men man ska inte ha dåligt samvete om ekonomin inte medger det. Barnbidraget är i första hand tänkt att täcka omkostnader för barnet, säger Madelén Falkenhäll.

Hittills har Ester och Ivars bidrag behövts till familjen Bengtsson-Mårtens hushållsekonomi, men inte riktigt hela.

– Vi bosparar åt barnen, i och med den bostadssituation som är här. Att sätta av bara en liten slant känns viktigt, säger Kenny Bengtsson.

Fakta

Om ni planerar barn, försök spara ihop till en buffert och sparkapital att ha till ökade kostnader.

Allt behöver inte köpas nytt, man kan spara på att köpa till exempel barnvagn och annat begagnat.

Gör en budget över era inkomster under föräldraledighet och prata ihop er om hur ni vill fördela dagarna.

Om en tar ut en större del av föräldraledigheten, eller jobbar deltid under en period, kan den med högre inkomst kompensera och sätta av pengar till ett sparande i den andras namn.

Källa: Swedbank

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!