Öns äldsta stämplade vykort är nu från 1893
Ett "brefkort" stämplat 10 juni 1893 i Visby gör nu anspråk på att vara det äldsta stämplade vykortet med Gotlandsmotiv. Men det är en slamkrypare.
Foto: Joel Nilsson
- Jag köpte det för cirka 400 kronor av en person som köpt det på tyska E-Bay för 30 kronor, berättade innehavaren Bengt Andersson.
Anledningen till att det är något tveksamt är om det skall räknas som vykort eller en "övergångsform" eftersom motivet består av en logga med Gotlandslammet och "Ludvig Berthelsen Stadshotellet", (dåvarande hotellinnehavaren). De båda tidigare äldsta vykorten är från 1894 där endast en vecka skiljer i stämpeldatumet.
Det nu äldsta har således hittat åter till Sverige tack vare dagens e-handel.
För majoriteten av korten med Gotlandsmotiv har ju skickats från ön och får sedan återföras av samlarna. Men i början sålde handlarna på orten faktiskt vykort med motiv från olika delar av landet så det är inte helt ovanligt med tidiga Gotlandskort med fastlandsstämplar.
1800-talet
De tidigaste stämplade korten från 1800-talet är förstås ovanliga men vykorten ökade mycket snabbt i antal och 1901 blev utförandet mera standardiserat. Toppnoteringen över sända vykort nåddes redan 1903 då cirka 100 miljoner kort sändes i Sverige.
Men i början hade de främst en nyttofunktion och fungerade som såväl telefon och mejl och innehöll ofta korta meddelanden om ankomsttider och andra faktaupplysningar, innan de övergick till att bli semesterhälsningar.
I början var motiven tecknade men sedan tog fotografiet över. Gamla kort är förstås eftertraktade men generellt sett är de dyraste Gotlandsmotiven de med någon av de mindre järnvägsstationerna som motiv, dessa kort kostar från ett antal hundralappar till över tusen kronor om de är rejält ovanliga.
11 samlare
11 vykortssamlare hade infunnit sig och av dessa var tre med för första gången. Träffen inleddes med en presentationsrunda där var och en fick berätta lite om sina samlarområden. Bland dessa Linné, turistmotiv, Högklint med omnejd, Gotlandsbolaget, Ljugarn, ringmuren... Och så är det Stig Nilsson, Göteborg, som samlar på allt. Han har nu 24 000 vykort med Gotlandsmotiv i sin samling.
- Men då är det förstås många med samma motiv men från olika förlag. Jag har exempelvis 100 olika av Nicolai från väster.
Michael Scholz var med för första gången och samlar på turistmotiv. Han forskar vid Högskolan om just turismens historia på ön.
- Och då ligger vykort nära till hands.
David Olsson från Ljusdal var också premiärgäst.
- Jag är intresserad av Gotlandsbolaget och eftersom jag är byggnadsantikvarie så är jag också intresserad av byggnader.
Växjöbon Torbjörn Lindell har kommit in på vykort via Gotlandicasamlande.
- Vykort finns ofta där böcker finns. Inom vykort är jag mest intresserad av Linné.
En mångårig samlare som trappat ner är Gertrud Boström. Hon har sålt sin Visbysamling men visade upp det enda kort hon hade med till träffen denna gång, en "Godt Nytt år-helsning" stämplad 1897 i Västervik men med Visbymotiv och den tryckta texten "Helsning från Wisby".
- Vykortssamlande har blivit stort, konstaterade Urban Bokén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!