"Så här illa har säsongen aldrig börjat för oss"
Margareta och Göran Hoas blickar ut över sparrisfälten.Den gröna sparrisen har de bara kunnat skörda en tiondel av.Den vita inget alls.
Inget. Margareta och Göran Hoas tittar till sin sparrisodling. Den gröna sparrisen har de bara kunnat skörda en tiondel av. Den här, den vita, har de inte kunnat skörda något alls av. Foto: Rolf Jönsson
Foto: Rolf Jönsson
- Under våra tolv år har det aldrig någonsin börjat så här illa, säger Göran.
Orsakerna är kylan och solen lyser med sin frånvaro. Dessutom är det alldeles för vått i markerna.
- Vi kunde ta upp vår första gröna sparris den 23 april. Det är senare än vanligt trots att vi ändå driver upp den i tunnlar som skydd mot frosten, berättar Margareta.
Bara en tiondel
I vanliga fall så här års, kring mitten av maj, skördar paret över 20 kilo grön sparris om dagen.
Nu har det blivit en tiondel.
- Vi tar upp ett par tre kilo om dagen. Inte mer. Det går inte, säger Margareta.
Göran berättar att sparris kan växa mer än en decimeter om dagen när solen lyser och temperaturen är som den ska. Det vill säga runt tio grader.
På gården odlar man även vit sparris. Den vita sparrisen odlas under marken, inte ovanför som den gröna. På grund av det har man inte kunnat skörda en enda vit sparris.
- Den vita har inte ens kommit upp. De är minst 14 dagar försenade. Nu befarar vi att vi kommer att gå miste om den skörden helt om inte vädret vänder, säger Margareta Hoas.
Ekonomisk förlust
Det beror på att sparris är en flerårig grönsak som odlas i flera år. En tumregel är att man slutar skördas sparris vid midsommar, så att den ska stå sig till nästa års skörd.
- Vi har lagt plast över den vita sparrisen nu hoppas vi kan driva upp den lättare då. Men vi får se, säger Margareta.
Att sparrisen inte tagit sig som den ska har orsakat ekonomisk förlust för verksamheten. Minst 50 000 kronor tror paret Hoas att man förlorat på de 14 senaste dagarna.
- Vi kan ju inte ta emot beställningar som vi är vana vid.
På lilla Bjers gård odlar man även andra grödor. Tomat, morötter och vitlök är några exempel. Inte heller de grönsakerna är i närheten av att vara så långt drivna som de är i normala år.
- Jag har precis sett att rödbetorna börjat komma nu. Förra året gallrade vi i dem så här års, säger Göran.
- Det har aldrig varit så här illa någonsin. Inte vad jag kan minnas, säger han.
Men problemet är detsamma för alla grönsaksodlare på Gotland. Paret Hoas är inte ensamma om att ha en försenad skörd.
Urban Kotz i Vall odlar purjolök. Han har ännu inte ens kunnat sätta ut lökarna. Fast än är han inte direkt orolig.
- Problemet med jorden är att den är båda lite för fuktig och lite för kall. Jag tror att vi kommer att vänta till 20 maj innan vi sätter lökarna. Det är lite senare än i vanliga fall, men jag ser inget större problem ännu, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!